SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 123 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ZÜBEYR BİN AVVAM

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ. حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَبْدِ اللَّه بْنُ الزُّبَيْرُ، عَنْ الزُّبَيْرِ؛

 - قَالَ: لَقَدْ جَمَعَ لِي رَسُولُ اللَّه صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أَبُويْهِ يَوْم أُحُد.

 

Zübeyr (bin el-Avvam r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi şöyle söylemiştir :

 

And olsun ki, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Uhud savaşının olduğu gün benim için babasını ve anasını beraber andı. (Babam, anam sana feda olsun! buyurdu.)

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari'nin ravilerinden Davudi der ki: Nebi, bir sahabi'yi yüceltmek için «Babam sana feda olsun» derdi. Yahut «Anam sana feda olsun» buyururdu. Ashab'ından yalnız Zübeyr bin Avvam ve Sa'd bin Ebi Vakkas için «Babam, anam sana feda olsun» buyurmakla onları mümtaz bir tarzda yüceltmiştir.

 

Bu cümle bir dua mahiyetinde değildir. Sırf yüceltmek için kullanılan bir sözdür.

 

Buhari'nin, Zübeyr r.a.'ın menkıbeleri bahsinde AbduIIah bin Zübe r.a.'den rivayet ettiği başka bir hadiste Beni Kurayza günü Zübeyr r.a.'ın :

 

 ... Ben, Beni Kurayza'dan dönünce Resülullah s.a.v., bana babası ile anasını bir arada yad ederek: ''Babam, anam sana feda olsun!''  buyurduğunu söylemiştir. Bu duruma göre Nebi s.a.v.'in hem Hemdek savaşında hem de Uhud harbinde Zübeyr için bu cümleyi kullandığı anlaşılır.

 

Sindi diyor ki: Övgüye liyakatlı olan kişiyi gerektiğinde huzurunda övmenin caiz olduğu bu hadisten anlaşılır. Tabii taraflar için manevi yönden bir sakınca doğurursa övmek caiz olmaz.