SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 124 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  -  ZÜBEYR BİN AVVAM

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّار، وَهَدِيَّةُ بْنُ عَبْدِ الوَهَّابِ، قَالاَ: حَدَّثَنَا سُفِيانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَوةَ، عَنْ أَبِيهِ؛

 - قَالَ: قَالَت لِي عَائِشَةُ: يَا عُرْوَةَ! كَانَ أَبُواكَ مِنَ الَّذينَ اسْتَجَابُوا لِلَّهِ وَالرَّسُولِ مِنْ بَعْد مَا أَصَابَهُمُ الْقَرْحُ: أَبُو بَكْر والزُّبَيْرُ.

 

Urve bin Zübeyr r.a.’dan rivayet edildiğine göre (teyzesi) Aişe r.a.,kendisine şöyle demiştir:

 

Ya Urve! Baban Zübeyr ve baban Ebu Bekir r.a., yaralandıktan sonra yine Allah’ın ve Nebi’in çağrısına koşanlardandır.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hz. Aişe r.anha'nın hadiste okuduğu; ibare, Al-i İmran süresinin ı 72'nci ayetinin baş kısmıdır. Ayetin tamamının meali şudur:

 

''O mu'minler ki, yaralandıktan sonra yine Allah'ın ve. Nebi'in çağrısına koştular. İyilik eden ve Allah'tan korkan bunlar için pek büyük mükafat vardır.''

 

Bu ayet-i kerime 'Hamrau'I-Esed' savaşı hakkında idi.. Şöyle ki:

 

Uhud savaşında düşman ordusu savaş meydanından ayrılarak Medine ile Mekke arasında bulunan 'Revha' denilen yere vardı. Sonra savaştaki başarılarını az görerek müslümanları tamamen imha etmeden dönüşlerine pişman oldu ve tekrar müslümanların üzerine yürümek istedi. Resul-i Ekrem s.a.v. düşmanların bu düşünce ve hareketlerinden haberdar olunca İslam ordusunun cesaretini ve güçlülüğünü düşmana göstermek için tekrar Medine'den ayrılarak mücahid ordusu ile düşman üzerine yürüdü. Halbuki bu mücahidler Uhud savaşında yaralanmışlardı. Yaralı bir halde ve birbirine tutunarak güçlükle yola devam ediyorlardı. Bu ağır şartlar altında bile İslam'ın azamet ve yüceliğini göstermekten geri durmak istemezler idi.

 

Kuvvetli bir orduya sahip olan düşman, içine Allah tarafından korku düştüğü için müslüman mücahidlerin hareket haberini alır almaz onlarla karşılaşmamak için kaçıp gittiler. Müslüman mücahidler de şan ve şerefle Medine'ye döndüler.

 

Uhud savaşından aldıkları yaraların kanları henüz dinmemiş iken, Nebi s.a.v.'in çağrısına derhal icabet ederek perişan halleri ile savaşmaya giden İslam mücahidlerinin, her türlü takdirin üstündeki bu örnek kahramanlıkları ve fedakarlıkları, inen bu ayetle övüıüyor. Hz. Aişe r.anha'da kız kardeşi Esma'nın oğlu Urve'ye diyor ki:

 

Senin baban Zübeyr ve ana tarafından büyük baban Ebu Bekir bu ayetle övülen mücahidlerdendirler.

 

RADİYALLAHU ANHUM = Allah cümlesinden razi olsun. 

 

A M İ N