SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 137 >>

11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - ABDULLAH BİN MES'UD

 

حَدَّثَنَا عَلِيّ بْنُ مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيْعٌ. حَدَّثَنَا سُفِيانُ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ الحَارِثِ، عَنْ عَلِيّ، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((لَوْ مُسْتَخْلِفَاً أَحَداً عَنْ غَيْر مَشُورَةٍ، لاَسْتَخْلَفْتُ ابْن أُمِّ عَبْدٍ)).

 

Ali bin Ebi Talib r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, demiştir.

 

‘’ Eğer (Ashabım ile) istişare etmeksizin bir kimseyi kendime halife seçseydim, İbni Ümmi Abd’i seçerdim.’’

 

 

AÇIKLAMA:

 

Ümm-i Abd, Abdullah'ın anasının ismi olduğu için Abdullah'a İbn-i Ümm-i Abd künyesi verilmiştir.

 

Hadis, Abdullah İbn-i Mes'ud'un Resül-i Ekrem nezdindeki değerini belirtir. Bazı hadis alimleri: «Buradaki halifeden maksad, müslümanların başkanı değildir. Çünkü hakiki manadaki halifenin Kureyş'ten olması gerekliliği nassla sabittir. İbn-i Mes'ud ise Kureyş'ten değildir. Bu sebeple halifeden murad, muayyen bir ordu kumandanı veya belirli bir kısım işlerde yahut bir bölgede idare amiri demektir, demişlerdir.»

 

Sindi bu yorumu naklettikten sonra diyor ki: «Bence Resül-i Ekrem'in maksadı hakiki manadaki Halife olabilir. Halife'nin Kureyş'ten olmasına dair bir ilahi emir olmadan önce İbn-i Mes'ud'un ilmi liyakatı, isabetli görüşleri, üstün idarecilik kabiliyeti ve sayısız meziyetleri dolayısı ile Nebi s.a.v. O'nu hilaiete liyakatlı görmüş, bu sözü söylemiş ve daha sonra Halife'nin Kureyş'ten olması hükmü gelmiş olabilir. Diğer taraftan şu maksadın ifade edilmek istenmesi de muhtemeldir:

 

Kişinin halife seçilebilmesi için bulunması gerekli her türlü olgunluk ve dolgunluk İbn-i Mes'ud 'de mevcuttur. Bu durum bilindiği için böyle bir tayine gidilmiş olsaydı istişareye lüzüm yoktu. Çünkü yapılacak istişareden gaye, bu liyakat ve kemalatın olup olmadığının tesbitidir. Ama Kureyş'ten olmadığından halifelik için aranan bir niteliğinin olmayışı ve bu sebeple halife olamayışı başka bir husustur.»