SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 138 >>

DEVAM: 11. RESUL-İ EKREM S.A.V.'İN ASHABININ FAZİLETİ  - ABDULLAH BİN MES'UD

 

حَدَّثَنَا الحَسنُ بْنُ عَلِيّ الخَلاَّلُ. حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ آدَمَ. حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ، عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ زِرٍّ، عَنْ عَبْدِ اللَّه بْنُ مَسْعُودٍ؛

 - أَن أَبَا بَكْرٍ وَعُمَرَ بَشَّرَاهُ أَن رَسُولَ اللَّهِ صَلى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلمْ قَالَ ((مَنْ أَحَبَّ أَن يَقْرَأَ القُرْآنَ غَضَاً كَمَا أُنْزِلَ، فَلْيَقْرَأُهُ عَلَى قِرَاءَةِ ابْن أُمِّ عَبْدٍ)).

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den rivayet edildiğine göre Ebu Bekir ve Ömer r.a. kendisini Resulullah s.a.v.’in şu buyruğu ile müjdelediler:

 

‘’Kim, yeni indiği gibi Kur'an’ı okumağa heves ederse, İbni Ümmi Abd’in kıraatı  üzerine onu okusun.’’

 

 

AÇIKLAMA:

 

İlk Müslümanlardan ve bir rivayete göre 6'ncı müslüman olan İbn-i Ümm-i Abd r.a. müslüman olur olmaz hemen Nebi s.a.v.'e hizmet etmeye başlamış, bütün savaşlara katılmış, hazerde ve seferde ondan ayrılmamıştır. Böylece daima Efendimizin sohbetinde bulunduğu için fıkıhta ve Kur'an-ı Kerim kıraatı hususunda en yüksek mevkii ihraz' etmiştir.

 

Kelimelerin zabtına ve rivayetin iyice alınmasına azami titizlik ve önem göstermiştir. Bizzat Resül-i Ekrem'in mübarek ağzından 70 sure hıfzetmiştir. Resulullah s.a.v. onun hafızlık ve kıraat hususundaki mahareti ve ehemmiyet verişini zaman zaman takdir ederlerdi. Hadis de bu takdirin bariz bir örneğidir.

 

Hadis metninde geçen «Gadd» kelimesi: lugatta tap taze ot, yeni yağan ve hiç değişmeyen yağmur, hurmanın çiçek yerinde çıkan yeni tomurcuk, yeni doğan buzağı vesair manalara gelir. Burda da "taze ve yeni» manasınadır.

 

İbn-i Ümm-i Abd'in kıraatından maksad, onun kıraat yolu ve okurken takındığı tavırdır. Yahut da Nebi'in huzurunda bir ara okumuş olduğu Nisa suresinin başından 41. ayete kadar olan, parçadır.