SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 191 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْر بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا وَكِيْع، عَنْ سُفْيَان، عَنْ أَبِي الزناد، عَنْ الأعراج، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِن اللَّه يضحك إِلَى رجلين يقتل أحدهما الآخر. كلاهما دَخَلَ الْجَنَّة. يقاتل هَذَا فِيْ سبيل اللَّه فِيستشهد. ثُمَّ يتوب اللَّه عَلَى قاتله، فِيسلَمْ، فِيقاتل فِيْ سبيل اللَّه فِيستشهد)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

 

'' Birisi diğerini öldüren iki kişiyi şüphesiz Allah gülerek karşılar. Her ikisi de Cennet’e girer. '' (Sahabiler buna şaşarak:

 

Ya Resulallah hem katil hem maktul ikisi birden nasıl Cennet’e girer? diye sorunca da, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

'' Şu (müslüman) Allah yolunda çarpışarak şehid düşer (ve Cennet’e girer.) Sonra Allah katilini hidayet eder o da müslüman olur sonra Allah yolunda cihad eder ve neticede o da şehid edilir '', (diye cevap verdi.)

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadis metninin başında geçen «Yadhaku = güler» fiilinin Allah hakkında kullanılırken çeşitli şekillerde yorumlandığı hususunu 181. hadisin izahın var.

 

Buhari bu hadisi «Cihad ve Siyer» de hemen hemen aynı lafızlarla rivayet etmiştir.

 

BUHARİ HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

Müslim de «Emaret» te daha uzun bir metin halinde rivayet etmiştir. Terceme ederken parantez içindeki ilaveler Müslim'in rivayetinden istifade edilmekle yapılmıştır.

 

NÜSLİM HADİS’İ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

İbn-i Abdi'l-Berr: Bu hadisten Allah yolunda canını feda eden her mu'minin kesinlikle Cennetlik olduğu hükmü çıkarılır.

 

Bütün alimlere göre; bu hadiste birinci katil katl suçunu işlerken kafir olan bir kimsedir, demiştir. Nitekim, Buhari de hadisten bu manayı anladığını hadis'in başlığındaki sözleriyle ifade etmiştir: «Bir kafir bir müslümanı öldürür, sonra katil müslüman olur ve dininde samimi olur. En sonunda savaş meydanında şehid edilir. Bu süretle ikisi de Cennet'e girmiş olur.»

 

Buhari'nin Şarihi Ayni ise: «Birinci katilin behemhal kafir olmasını kabul etmek gerekmez. Çünkü bu hükmün müslümana da şümullendirilmesine engel yoktur. Şöyle ki bir müslüman bir müslümanı amden öldrürse sonra tevbe edip Allah yolunda şehid düşse o da Cennetlik olur» diyor.

 

Müslim'de bu hadisin başlığında: «İki adamdan birisi diğerini öldürür de ikisi Cennetlik olur, beyanı» denilmiştir. Bu başlıkta birinci katilin kafir olduğu belirtilmemiştir. Fakat gerek Müslim'de ve gerekse İbn-i Maceh'in «Sünen»inde rivayet edilen metinlerde, birinci katilin katl hadisesinden sonra müslümanlığı kabul ettiği açıkca ifade edildiğine göre; bu hadisten çıkarılan hüküm, müslümanlığı şehid eden kafir katilin bilahare İslamiyeti kabul ederek Allah uğrunda yaptığı cihad esnasında şehid edilmekle Cennetlik olduğuna aittir. Bununla beraber bir kafir, bilahare müslümanlığı kabul ederek şehid edilince kendisine verilen Cennetlik mükafatının bir benzerinin asi mu'min şehide ihsan buyurulmasına Ayni'nin dediği gibi bir engel yoktur.

 

A l l a h  d a h a   i y i   b i l i r.