SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 196 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. حَدَّثنَا الَمْسعودي، عَنْ عمرو بْن مرة، عَنْ أَبِي عبيدة، عَنْ أَبِي موسى؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِنَّ اللَّه لاَ ينام، ولا ينبغي لَهُ أَن ينام، يخفض القسط ويرفعه. حجابه النور. لو كشفها لأحرقت سبحات وجهه كل شيء أدركه بصره)).

ثُمَّ قرأ أَبُو عبيدة: {أَن بورك من فِيْ النار ومن حولها وسبحان اللَّه رب العالَمْين}. ((27 /سورة النمل/ الآية 8))

 

Ebu Musa (el-Eşari) r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, demiştir :

 

'' Şüphesiz Allah uyumaz. Zaten uyku O’nun şanına layık değildir. O, kıstı, aşağı indirir, yukarı kaldırır. O’nun hicabı nurdur. Eğer Allah o hicabı açsaydı, celal ve cemali, O’nun gördüğü her şeyi yakardı. ''

 

Sonra (Ebu Musa’dan hadisi rivayet eden) Ebu Ubeyde şu ayeti okudu

 

'' …. Ateş yerinde olan (Musa’ya) ve ateş etrafında bulunan meleklere bereket verildi. Alemlerin Rabbi olan Allah (her türlü eksikliklerden ve ihtiyaçtan) münezzehtir. '' (Neml 8)

 

 

AÇIKLAMA:

 

Ravi Ebu. Ubeyde'nin, bir kısmını okuduğu ayetin tamamının meali ile bir önceki ayet de bununla ilgili olduğu için mealini görmekte fayda var:

 

« Bir zaman Musa (sefere çıkıp yolunu şaşırdığı zaman beraberinde bulunan) ehline şöyle söylemişti: «- Ben gerçekten bir ateş gördüm; Size ondan (ateşin yanında bulunanlardan yolumuz hakkında) bir haber getireceğim. Yahud parlak bir ateş koru getireceğim. Umulur ki, siz ateş yakar ısınırsınız.»

 

Musa, o ateşin yanına varınca ona şöyle nida edildi: «- Ateş yerinde olan Musa'ya ve etrafında bulunan meleklere bereket verildi. Alemlerin Rabbi olan Allah (bütün noksanlıklardan) münezzehtir.- (NemI 7,8)

 

Bu hadisin metni bir öncekinin metninin aynıdır. Yalnız bir öncekinde bulunan ve kulların amellerinin Allah katına yükseldiğini ifade eden bölüm bunda mevcut değildir. Bir de görüldüğü gibi burada Ebu Ubeyde'nin Neml suresinin 8'inci ayetini kısmen okuduğu rivayet edilmiş ise de bu husus diğer rivayette yoktur. Hadisin senedindeki ravilerin çoğu aynı zatlardır. Ancak burada bulunan Veki' ve El-Mes'udi yerine orada Ebu Muaviye ve El-A'meş adlı raviler mevcuttur. Allah cümlesinden razı olsun.