SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 197 >>

DEVAM: 13. CEHMİYYE'NİN İNKAR ETTİĞİ ŞEYLERİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْر بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا يزيد بْن هارون. أَنْبَأَنَا مُحَمَّد بْن إسحاق، عَنْ أَبِي الزناد، عَنْ الأعرج، عَنْ أَبِي هريرة،

 - عَنْ الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ؛ قَالَ: ((يمين اللَّه ملأى.لاَ يغيضها شيء. سحاء الليل والنهار. وبيده الأخرى الَمْيزان. يرفع القسط ويخفض. قَالَ: أرأيت مَا أنفق منذ خلق اللَّه السموات والأرض؟ فإنه لَمْ ينقص مما فِيْ يديه شيئاً)).

 

Ebu Hureyre r.a.’den Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, dediği rivayet olunmuştur:

 

''Allah’ın eli (ikram hazinesi) doludur. Hiçbir şey onu eksiltmez. O, gece gündüz devamlı akar. O’nun elinde de Kıst (= terazi, rızık) vardır. Yükseltir, alçaltır. Resuli Ekrem (sözüne devamla) buyurdu ki:

 

Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri infak ve ihsan buyurduğu ni'metlerin mahiyetini ve miktarını bana bildirebilirmisin? Şüphesiz O’nun harcamış olduğu meblağ kudret elinde ve hazinesinde bulunan ni'metlerden hiçbir şey eksiltmemiştir. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hava, su, güneş, toprak, ateş, hayvanlar, bitkiler ve sayamayacağınız bütün nimetler Sadece Allahındır. İlk günden beridir bunlardan insan’ın faydalanmasına izin veriyor ve nimetleri azalmadığı gibi artıyor, insan nüfusu sürekli arttığı halde. O Yaratıcıdır, yoktan var eder. Hammaddeye yardıma alete işçiye ihtiyacı yoktur. Sadece ‘Ol’ der istediği şey o an olur. O hiçbir insanın yeterince anlayamayacağı kadar cömerttir. O her şeyin mutlak hakimi ve tek yaratanıdır. Dilediğine dilediği kadar verir, adaleti mutlaktır. Bununla beraber merhametlidir, hak edene hakkını verir dilediğine daha fazla da verir. Bununla beraber hiçbir varlık O’nu hiçbirşeye mecbur edemez, soru soramaz.