SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 218 >>

DEVAM: 16 - KUR'AN-I ÖGRENEN VE ÖGRETENİN FAZİLETİNİN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو مروان، مُحَمَّد بْن عُثُمَان العثماني. حَدَّثنَا إبراهيم بْن سعد، عَنْ ابْن شهاب، عَنْ عامر بْن واثلة أَبِي الطفيل؛

 - أَن نافع بْن عَبْد الحارث لقي عمر بْن الخطاب بعسفان. وكان عمر استعمله عَلَى مكة. فَقَالَ عمر: من استخلفت عَلَى أهل الوادي؟ قَالَ: استخلفت عليهم ابْن أبزي. قَالَ: ومن ابْن أبزي؟ قَالَ: رجل من موالينا. قَالَ عمر: فاستخلفت عليهم مولى؟ قَالَ: أَنَّهُ قارئ لكتاب اللَّه تعالى، عالَمْ بالفرائض، قاض. قَالَ عمر: أما أَن نبيكم صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ قَالَ ((أَن اللَّه يرفع بهَذَا الكتاب أقواماً ويضع بِهِ آخرين)).

 

Amir bin Vasile Ebu’t-Tufeyl r.a.’den şöyle dediği rivayet olunmuştur:

 

Nafi bin Abdil Haris r.a. Usfan da Ömer bin el-Hattab r.a.’a rastladı. O sıralarda Ömer onu Mekke valisi tayin etmiş idi. Ömer onu Usfan’da görünce ona:

 

- Mekke halkı başında yerine kimi vekil bıraktın? diye sordu. Nafi :

 

Onların başında İbni Ebza’yı kendime vekil bıraktım, diye cevap verdi. Bu kere Ömer :

 

-İbni Ebza kimdir? diye sordu. Nafi :

 

-İbni Ebza bizim mevalimizdendir, dedi. Ömer ;

 

-Sen Mekke halkı başında mevalii’den birisini mi bıraktın? diye sordu. Nafi :

 

- O adam gerçekten Allah Teala’nın kitabını devamlı okur (onunla amel eder), dini farzları bilir ve (hak ile) hükmeder, diye cevap verdi. Ömer:

 

- Biliniz ki sizin Nebiiniz s.a.v. şüphesiz şöyle buyurdu:

 

'' Allah Teala bu kitab (Kur'an)la bazı kavimleri yükseltir diğer bazı kavimleri de alçaltır. ''

 

MÜSLİM HADİSİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

 

 

AÇIKLAMA:

 

Usfan: Mekke - Medine arasında ve Meke'ye 2 konak mesafede bir yerin adıdır.

 

Resulullah s.a.v. bu hadiste Kur'an'ı okuyup onunla amel eden kavimlerin Allah'ın inayetine mazhar kılınacaklanm ve yükseltileceklerini, Kur'an'a sırt çevirerek onun hükümleri ile amel etmiyen kavimlerin Allah tarafından hakir ve alçak kılınacaklarını bildiriyor. Arabistan yanm adasımn en önemli merkezlerinden birisi olan Mekke ve dolaylarında yüzlerce köklü aile ve Kureyş'in eşrafı varken, ailesi, mensup olduğu kabile ve memleketi çevresinde pek bilinmeyen hatta ismi dahi Halife Hz. Ömer r.a. tarafından bilinmeyen bir şahıs Mekke valisine vekalet ediyor. Onun Kur'an ile amel ettiği, hak ile hüküm verdiği ve dini vecibelere vakıf olduğu. Halife Hz. Ömer'e anlatılınca bu göreve liyakatli olduğu tasdik edilmek üzere Resulullah'ın buyurduğu hadis-i şerif Halife tarafından rivayet ediliyor.

 

Evet Kur'an'a iman ederek, şanını yücelten ve onunla amel eden insanlann Allah indindeki mertebeleri yükseltilir; Aksine hareket edenler ise; Allah tarafından tahkir edilerek alçaltılırlar.

 

Müslim'de bu hadisi «Fedailu'I-Kur'an» kitabının 15'inci babında iki ayrı sened ile rivayetetmiştir. SenedIerdeki ravilerin bir kısmı burdaki ravilerdir.

 

Hadiste Nafi' bin Abdi'l-Haris; «İbn-i Ebza bizim mevalimizden bir adamdır», demiştir.

Mevali; mevla'nın çoğuludur. Mevla Rab, sahib, dost, arkadaş, ortak, komşu, köle sahibi, köle, azadlı köle, tabi, andlaşmalı ve başka manalara da gelir. Burada hangi manada kullanıldığına dair bir açıklamaya rastlamadım. Hz. Ömer ile Hz. Nafi' arasında cereyan eden konuşma ve Hz. Ömer'in Resulullah'tan mezklir hadisi rivayet etmesi İbn-i Ebza'nın Nafi'in azadlı kölesi veya tabii yahut da andlaşmalısı olduğu ve mevla'nın bu manalardan birisinde kullanıldığı ihtimaline kuvvet kazandırıyor.

 

 

Hal tercümeleri:

Adı Abdurrahman olan İbn-i Ebza, Huza' kabilesine mensuptur. 12 hadisi vardır. Ebu Bekir, Ubey bin Ka'b ve Ammar'dan rivayette bulunmuştur. Onun ravileri ise oğlu Said ve Şa'bi'dir. Buhari, onun sahabi olduğunu söylemiştir. Müslim'in şarihi Nevevi de aynı şeyi söylemiştir.

 

İbn-i Ebi Davud ise onun tabii olduğunu söylemiştir.

 

Allah cümlesinden ve bizden de razi olsun. Hulasa, salı. 223 

 

Nafi' bin Abdi'l-Haris de Huza' kabilesine mensuptur. Sahabidir. Müslim onun bir hadisini rivayet etmiştir. Ravileri: Ebu Tufayl ve Ebu Seleme'dir.  Hulasa, salı. 399