SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 257 >>

DEVAM: 23 - İLİMDEN FAYDALANMAK VE ONUNLA AMEL ETMEK BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد، والحسين بْن عَبْد الرحمن، قالاَ: حَدَّثنَا عَبْد اللَّه نمير، عَن معاوية النصري، عَن نهشل، عَن الضحاك، عَن الأسود بْن يزيد، عَن عَبْد اللَّه بْن مَسْعُود، قَالَ: لو أَن أهل العلم صانوا العلم ووضعوه عند أهله لسادوا بِهِ أهل زمانهم. ولكنهم بذلوه لأهل الدنيا لينالوا بِهِ من دنياهم. فهانوا عليهم.

 - سَمِعْت نبيكم صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يَقُولُ ((من جعل الهموم هما واحدا، هم آخرته، كفاه اللَّه هم دنياه. ومن تشعبت بِهِ الهموم فِيْ أحوال الدنيا، لم يبال اللَّه فِيْ أَي أوديتها هلك)).

قَالَ أَبُو الحسن: حَدَّثنَا حازم بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ، ومُحَمَّد بْن عَبْد اللَّه بْن نمير. قالاَ: حَدَّثنَا ابْن نمير. عَن معاوية النصري، وكان ثقة. ثُمَّ ذكر الحديث نحوه بإِسْنَادُهُ.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف. فيه نهشل بْن سَعِيْد. قيل إنه يروي المناكير. وقيل بَلْ الموضوعات.

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

Eğer ilim ehli, ilmi(n değerini) koruyup onu liyakatlı olanların yanına koymuş olsalardı, ilim sayesinde, zamanlarındaki insanların büyükleri olacaklardı. Lakin alimler, ilim vasıtası ile dünya ehlinden bir takım menfaatler sağlamak için ilmi değerlendirmeden dünya ehline mebzulen vermeye giriştiler. Bu sebeple dünya ehli yanında alimlerin değeri de düştü. Ben sizin Nebiiniz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyururken işittim:

 

'' Kim çok arzuları tek arzu –ahirete ait arzu- haline döndürürse Allah, onun dünyaya ait arzusu için yeterdir. Ve kim ki, dünya ahvali hakkındaki arzuları dağılırsa veya arzular kendisini dağıtırsa onun dünyanın hangi deresinde helak olduğuna Allah iltifat etmiyecektir. ''

 

İbni Maceh, Ebul –Hasan’dan naklen ikinci bir sened ile de hadisi rivayet etmiştir.

 

Not: Zevaid de: ‘’Bu hadis’in isnadı zayıftır zira Nehsel bin Said’in münker hadisleri rivayet ettiği söylendiği gibi mevdu hadisleri rivayet ettiği de söylenmiştir.’’ deniyor.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metni iki parçadan ibarettir. ilk parça Ashab'dan AbduIlah İbn-i Mes'ud'a aittir. Bu parça ilim adamlarının ilmin değerini korumalarına. rastgele insanlara ilim aktarmaya girişmemelerine, ehil ve liyakatlı olan talibIere ilmi aktarmaya çalışmalarının gereğine dikkatleri çekiyor. Ve böyle hareket edilmediği takdirde ilim adamlarınm değerinin düşeceğine, hatta bil fiil düştüğüne parmak basıyor.

 

Sindi'nin beyanına göre Tıybi demişki: İbn-i Mes'ud'un -Ben sizin Nebi'nizden .. ,. - şeklinde hitabı, tevbih mahiyetinde olup muhatablarını Nebi'in emrine muhalefet etmeleri dolayısı ile kınıyor.

 

Hadis metninin ikinci parağrafı ise; Resul-i Ekrem'in buyruğudur. Burada insanlarda görülen arzuların birleştirilerek tek arzu haline getirilmesi ve bu tek arzunun da ahiret saadetine ait arzu olarak tesbiti öngörülüyor ve böyle yapan bir kimsenin dünyasına ait istek ve arzularının gerçekleşmesi yolunda Allah'ın inayet ve yardımının ona erişeceğine işaretle Allah ona yeterdir, buyuruluyor. Böyle hareket etmiyerek dünya ahvali hakkında beslediği istekleri dallanıp budaklartan kimselerin, keza pek çok arzuların darbesi ile kendisini toparlamaktan aciz kalarak dağılan kişilerin dünyanın hangi vadisinde ve hangi arzunun tahakkuku peşinde koşarken helak olursa Allah Teala ona iltifat edip bakmıyacak ve ona yardımcı olmıyacak, diye uyarı yapılıyor.

 

Hadisin ravilerinden Nehşel bin Said'in münker hadisleri ve bazılarının dediğine göre mevdu hadisleri rivayet ettiği gerekçesi ile isnadın zayıf olduğu Zevaid'de belirtilmiştir. Sindi ise, El-Hakim'in sahih olduğunu tesbit ettiği İbn-i Ömer tariki ile aynı hadisin rivayet edilmiş olduğunu bildirmiştir.