SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 283 >>

DEVAM: 6 – ABDEST’İN SEVABINI BEYAN BAB’I

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. ومُحَمَّد بْن بشار؛ قالاَ: حَدَّثنَا غندر، مُحَمَّد بْن جعفر، عَن شعبة، عَن يعلى بْن عطاء، عَن يزيد بْن طلق، عَن عَبْد الرحمن بْن البيلماني، عَن عمرو بْن عبسة؛ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((أَن العبد إِذَا توضأ فغسل يديه، خرت خطاياه من يديه. خرت خطاياه من يديه. فإِذَا غسل وجهه خرت خطاياه من وجهه. فإِذَا غسل ذراعيه ومسح برأسه خرت خطاياه من ذراعيه ورأسه. فإِذَا غسل رجليه خرت خطاياه من رجليه)).

 

Amr bin Abasa r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:

 

‘‘Şüphesiz kul abdest aldığında ellerini yıkadığı zaman hataları ellerinden düşüp gider.Yüzünü yıkayıncada yüzünden hataları düşüp gider.(Yüzünden) sonra kollarını yıkadığı ve başını meshettiği vakit kollarından ve başından hataları düşüp gider.Ayaklarını yıkayınca ayaklarından hataları düşüp gider. ‘‘

 

 

AÇIKLAMA: Sindi diyor ki, eğer işlenen hatalar anılan organlara taallük edip gerektiğinde yapışabilen ve ayrılabilen cinsten ise bunların mübarek abdest suyu ile giderilmesi normaldir. Bu nevi tabirIerin mahiyetini Allah'ın ilmine havale etmek daha uygundur. Bazıları da bu tür ifadeleri istiare ve mecaz olarak izah etmişlerdir.

 

Bu hadis mana ve metin bakımından bir önceki (282nolu) hadis'e benzer.

 

Sadece şu farkla ki burada yüzden. önceki el yıkama ile de hataların giderildiği bildiriliyor. Diğer taraftan mazmaza ve istinşak'tan bahsedilmiyor .