SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 284 >>

DEVAM: 6 – ABDEST’İN SEVABINI BEYAN BAB’I

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى النيسا بوري. حَدَّثنَا أَبُو الوليد، هشام بْن عَبْد اللك. حَدَّثنَا حماد، عَن عاصم، عَن زر بْن حبيش؛ أَن عَبْد اللَّه بْن مَسْعُود قَالَ:  - قيل: يَا رَسُولَ اللَّه! كَيْفَ تعرف من لم تر من أمتك؟ قَالَ ((غر محجلون. بلق من آثار الوضوء)).  قَالَ أَبُو الحسن القطان: حَدَّثنَا أَبُو حاتم. حَدَّثنَا أَبُو الوليد. فذكر مثله.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: أصل هَذَا الحديث فِيْ الصحيحين من حديث أَبِي هُرَيْرَة وحذيفة. وَهَذَا حديث حسن. وحماد هُوَ ابْن سلمة. وعاصم هُوَ ابْن أَبِي النجود، كوفيّ صدوق، فِيْ حفظه شيء.

 

Abdullah İbni Mes'ud r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: (Resul-i Ekrem’e):

 

-Ya Resulullah! Ümmetinden olup görmediğin kimseleri (kıyamette) nasıl tanıyabilirsin? diye soruldu. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘‘ (Ümmetim) Abdest izleriyle gurr, mühaccel ve bulkturlar. ‘‘

 

Ebu'l-Hasan el-Kattan dedi ki: Bize Ebu Hatim, ona da Ebu'l-Velid rivayette bulundu dedi ve (mezkur) sened ile metni zikretti.

 

 

BU HADİSİN MÜSLİM RİVAYETİ VE DİĞER MÜSLİM HADİSLERİ VEDE İZAH:  246    247    248    249

 

 

AÇIKLAMA:

 

غر Ğurr: Kelimesi egarrın çoğuludur. Eğarr atın alnındaki beyazlıktır. Buna türkçemizde birçok yerlerde sakar denilir.

 

محجل Muhaccel: Atın ayaklarındaki beyazlıktır. Bazıları atın üç ayağı beyaz olursa ona muhaccel denildiğini söylemişlerdir. Türkçede bazı yerlerde buna sekir derler.

 

بلق Bulk: Eblak'ın çoğuludur. Eblak: Beyazlığı ve siyahlığı olan at'a denir. Bazıları, Eblak; ayaklarındaki beyazlık uyluklarına kadar uzanan at'a denir, demiştir. Bunun masdarı ise Balak ve Bulka'dır ..