SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 351 >>

DEVAM: 27- KÜÇÜK ABDEST BOZARKEN KENDİSİNE SELAM VERİLEN ADAM'IN DURUMUNUN BEYANI BABI

 

حَدَّثنَا هشام بْن عَمَّار. حَدَّثنَا مسلَمْة بْن عَلِيّ. حَدَّثنَا الأوزعي، عَن يَحْيَى بْن أَبِي كثير، عَن أَبِي سلَمْة، عَن أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - مر رَجُل عَلَى الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ وَهُوَ يبول. فسلَمْ عَلَيْهِ، فلَمْ يرد عَلَيْهِ. فلَمْا فرغ، ضرب بكفيه الأرض فتيمم، ثُمَّ رد عَلَيْهِ السلام.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُهُ ضَعِيْف لضعف مسلَمْة بْن عَلِيّ. وَقَالَ البخاريّ وأبو زرعة: منكر الحديث. وَقَالَ الحاكم: يروى عَن الأوزعيّ وغيره، الَمْنكرات والَمْوضوعات. و قال السنديّ: لَكِن الحديث جَاءَ مِنْ رِوَايَة أَبِي الجهيم وابن عمر. رَوَاهُ أَبُو داود فِيْ بَاب التيمم.

 

Ebu Hureyre r.a.’den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem küçük abdest bozarken, bir adam O’nun yanına geçti ve O’na selam verdi. Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem  ise onun selamını hemen almadı.Abdest bozma işinden boşalınca iki elini toprağa vurup teyemmüm etti ve bundan sonra adamın selamını aldı.

 

Not: Ravilerden Mesleme bin Ali'nin zayıflığı dolayısıyla hadisin isnadı Zevaid'de zayıf olarak gösterilmiştir. Buhari ve Ebu Zur'a da onun hadislerinin münker olduğunu söylemişlerdir. El-Hakim de; Mesleme, el-Evzai'den ve başka zatlardan münker ve mevdu hadisler rivayet eder, demiştir. Sindi demiştir ki bununla beraber hadisin metni Ebu Davud'un Süneninde, Teyemmüm bahsinde İbn-i Ömer ve Ebü'l-Cüheym'in rivayeti ile gelmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Ebu Davud, bu hadisi Taharet kitabının İbn-i Ömer'den az bir metin değişikliği ile rivayet etmiştir. Mana yönünden iki rivayet arasında bir fark yoktur. Ebu Davud'un Sünen'inin şerhi El-Menhel'de hadisin açıklaması yapılırken şöyle söylenir:

 

«Resul-i Ekrem'in yanından geçen zat Ebu'l-Cuheym AbduIIah bin El-Haris'tir. Nitekim İmam Şafii, El-A'rec tariki ile yaptığı rivayette bunu belirtmiş ve Mişkatu'l-Masabih yazarı da Teyemmüm babında rivayet ettiği hadiste bu zatın Ebu'l-Cüheym olduğunu açıkça belirtmiştir. El-Beğavi bu hadisi Şerhu's-Sünne'de rivayet ederek hasen olduğunu ifade etmiştir.

 

Selam, Allah'ın adlarından olduğu için abdest bozma halinde bunu dil ile söylemeyi hoş görmeyen Resul-i Ekrem o esnada susmuştur. Kaza-i hacetten sonra da abdestsiz olduğu için yine selam almamıştır. Ancak teyemmüm edince selam almıştır.

 

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER :

 

1. Selam almak gibi aslında vacip olan zikir bile kaza-i hacet esnasında mekruhtur.

 

2. Müslüman, bu durumdaki kimseye verdiği selamın karşılığında selam almaya müstahak değildir. Neden benim selamımı almadın? diyemez. Resul-i Ekrem'in teyemmüm alıp adamın selamını alışı O'nun örnek ahlakının bir eseridir; Vacip değildir. Alimlerin çoğuna göre bu halde zikirle meşgul olmak tenzihen mekruhtur. Bazılarına göre ise tahrimen mekruhtur.

 

3. Abdestsiz olarak selam almak caiz ise de en faziletlisi abdestli olarak selam almaktır.

 

4. Bazı Hanefi alimleri buna benzer hadislere dayanarak su bulunduğu halde mendup abdest yerine teyemmüm yapılabileceğini söylemişlerdir. Nevevi bu hadisin şerhinde: «Resul-i Ekrem su bulamadığı için teyemmüm etmiştir, diye yorum yapar. Çünkü su varken ve kullanmaya mani bir hal yok iken teyemmüm yapılamaz. Hatta (yine su varken) farz olan namaz vaktinin çıkması ve kazaya kalması tehlikesi bile olsa yine teyemmüm yapılamaz. Bu hususta cenaze namazı, bayram namazı ve benzeri namazlar arasında bir fark yoktur. Cumhur'un görüşü budur» demiştir. Nevevi'nin bu sözü taharetin şart olduğu ibadetlere mahsustur. Selam almak için taharet şart olmadığı için su varken bile teyemmüm yapılabilir, denilebilir.

 

5. Nevevi'nin beyan ettiği gibi gerektiğinde farz ibadetler için teyemmüm yapıldığı gibi nafile namazlar, tilavet ve şükür secdesi, Kur'an'a dokunmak ve benzeri faziletler için de teyemmüm yapmanın caiz olduğu, bu hadisten anlaşılıyor. Cumhur'un görüşü de budur».