SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 25 >>

DEVAM: 3. RESULULLAH S.A.V.'DEN HADİS RİVAYETİNDE TEVAKKİ (SAKINMA, ÇEKİNME VE İHTİYAT)

 

حَدّثَنا أبو بَكْرِ بن أبي شيبة، حَدّثَنا غندر، عَنْ شُعْبَةَ ح. وحَدّثَنا مًحَمَّد بن بشار، حَدّثَنا عبد الرحمِن بن مهدي، حَدّثَنا شُعْبَةَ عَنْ عمرو بن مرة، عَنْ عبد الرحمِن بن أبي ليلى قَالَ، قلنا لزيد بن أرْقَمَ: حَدّثَنا عَنْ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم. قَالَ:  - ((كبرنا ونسينا. والحديث عَنْ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم شديد)).

 

Abdurrahman b. Ebi Leyla r.a.’den; Şöyle dediği rivayet edilmiştir; Biz Zeyd b. Erkam r.a.’den, Resulullah s.a.v.’in hadis-i şeriflerinden bir şey anlatmasını rica ettik. Buyurdular ki; “Biz artık yaşlandık, bizde unutkanlık baş gösterdi. Resulullah s.a.v.’den hadis nakletmek de çok zordur.”

 

 

AÇIKLAMA:     Ashab nazarında hadis rivayetinin önemini Zeyd b. Erkam (r.a.)'ın cevabından da anlamak mümkündür. Bu öneme binaen az hadis rivayet etmeyi prensip edinen Sahabiler arasında  Zeyd b. Erkam bulunduğu gibi Ebu Bekr es-Sıddik ,

 

Zübeyr  b. el-Avvam,  Ebu  Ubeyde  b. el-Cerrah ve  Abbas b. Abdi'l-Muttalib (R.A) ve emsali yüce sahabileri de görüyoruz. Aşere-i Mübeşşere'den olan Said b. Zeyd hemen hemen rivayette bulunmamış gibidir.