SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 44 >>

DEVAM: 6. HİDAYETE ERDİRİLMİŞ OLAN HULEFA-İ RAŞİDİN'İN SÜNNETİNE İTTİBA

 

حَدّثَنا يحيى بن حكيم، حَدّثَنا عبد الملك بن الصباح المسمعي، حَدّثَنا ثور بن يزيد، عَنْ خالد بن معدان، عَنْ عبد الرحمِن بن عمرو، عَنْ العرباض بن سارية. قَالَ:  - صلى بنا رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم صلاة الصبح ثم أَقْبَلَ علينا بوجهه فوعظنا موعظةً بليغةً. فذكر نحوه.

 

İrbad b. Sariye r.a.'den şöyle dediği rivayet edilmiştir; “Resulullah s.a.v. bize sabah namazını kıldırdı. Sonra (mübarek) yüzünü bize döndürüp çok tesirli bir vaaz irad buyurdu.

 

(Ravi İrbad, bundan sonra 42 ve 43 nolu hadiste anlattığımızın benzerini anlattı.)”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bab'daki yani 42'den buraya kadar ki hadislerle ilgilidir.

 

Hulefa'yı Raşidin'in sünnetlerine ittiba etmenin beyanı hakkında bu babda rivayet edilen hadislerin 3'ünü de Resulullah (S.A.V) ' den rivayet eden sahabi   İrbad b. Sariye (R.A) 'dir. (24)  Fakat bunlar üç ayrı sened ile İbn-i Maceh'e ulaşmıştır.  Hadislerin hepsinde Hulefa'yı Raşidin'in sünnetlerine yapışma emri verilmekle beraber başka hususları ihtiva etmeleri bakımından yek diğerinden farklıdır.

 

Hadislerde geçen Hulefa'yı Raşidin'den maksadın ilk 4 halife (Radiyallahu anhum)  olduğunu söyleyenler vardır.  Bazı alimler ise, bundan maksad 4 büyük halife ve onların siretini takınıp izlerini takip eden başka halifeler ve müctehid olan büyük imamlardır.  Zira hakkın daima üstün tutulması, İslamiyetin yaşatılması ve halkın dosdoğru yola irşadı bakımından bunlar da Resulullah (S.A.V) 'in halifeleridir, demişlerdir.

 

Hadislerin   metninde   geçen   (arapça yazı var)    ''Bu sünnetler üzerinde dişlerinizi sıkınız'' cümlesi iki şekilde yorumlanmıştır. Bazı alimler, bu cümle ile mezkur sünnetlere sımsıkı sarılmak ve kaçırılmaması için azami gayreti sarfetmek isteniyor, demişler. Diğer bir kısım alimlere göre bununla halkın ihtilafa düştükleri ortamda sünnetlere sarılmak uğrunsa karşılaşılacak güçlükler ve musibetler müvacehesinde tahammül etmek ve dişleri sıkmak tavsiye edilmiş oluyor.

 

42 nolu hadisin sonunda geçen  ''İhdas edilen şeylerden sakınınız'' cümlesi ile sakınılması istenen şeyler, dinde aslı olmayan ve dini kaynaklara aykırı düşen hususlardır.  Dini kaynaklara uygun olan hususlar Peygamberimiz (S.A.V) ' den sonra ihdas edilmiş olsa bile bu yasağın şümulüne girmez. Hadisin ''Benim sünnetime ve Hulefa'yı Raşidin'in sünnetlerine yapışınız'' emr-i Nebevisi bunu gösteriyor. Zira eğer halifelerin sünnetleri peygamberin sünnetinin aynısı olmuş olsaydı  ''halifelerin sünnetlerine yapışınız'' sözü fazla olurdu. (25)

 

Bidat hakkında 7'nci babta geniş tafsilat yapılacaktır.