SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 510 >>

DEVAM: 72- HER NAMAZ İÇİN ABDEST ALMAK VE BÜTÜN NAMAZLARI BİR ABDESTLE KILMAK

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ، وعلي بْن مُحَمَّد. قَالاَ: حَدَّثنَا وَكِيْع، عَنْ سُفْيَان، عَنْ محارب بْن دثار، عَنْ سليمان بْن بريدة، عَنْ أَبِيْهِ؛

 - أَن الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ كَان يتوضأ لكل صلاة. فلَمْا كَان يوم مكة صلى الصلوات كلها بوضوء واحد.

 

Büreyde (bin El-Hüseyn (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir :

 

«Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem), her (farz) namaz için abdest alırdı. Mekke'nin fethedildiği gün olunca farz namazların hepsini bir abdestle kıldı.»

 

Diğer tahric: Müslim, Nesai, Ebu Davud, Beyhaki ve Tahavi.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Tirmizi de, bir kaç tarikten rivayet ederek hadisin hasen-sahih olduğunu beyan etmiştir. Bazı rivayetlerdeki metin daha uzundur. Örneğin: Ebu Davud'un rivayeti mealen şöyledir:

 

''Fetih günü Resulullah (s.a.v.) beş vakit namazı bir abdestle kıldı ve mestleri üzerine meshetti. Bunun üzerine Ömer r.a. O'na; Şimdiye kadar yapmadığın bir şey yaptığını görmüş oldum, deyince Resulullah (s.a.v.) cevaben: ''Ben bunu kasden yaptım.'' buyurdu."

 

Resul~i Ekrem (s.a.v.)'in o zamana kadar her farz namaz için abdest almayı ekseriyetle itiyat haline getirmiş iken Fetih günü bir günlük namazlan bir abdestle kılması Hz. Ömer (r.a.)'in dikkatini çekmiş ve bunun için de: . Ya Resulallah! Şimdiye kadar yapmadığın bir şeyi yapmış oldun, demekle bir nevi bunun mahiyetini öğrenmek istemiştir.

 

Hadis, birçok farz namazı ve nafileleri bir abdestle kılmanın caizliğine delalet eder. Muteber olan alimlerin icmaı ile bu caizlik sabittir. Tirmizi: İlim ehlinin uygulaması budur, demiştir.

 

 

İKİ HADİS'TEN ÇıKARILAN FIKHİ HÜKÜMLER

 

1)- Bir kaç farz namazı bir abdestle kılmak caizdir.

 

2)- Her farz namaz için abdest tazelemek müstahabtır.

 

3)- Resul-i Ekrem (s.a.v.). Mekke Fethine kadar geçen zamanda ekseriyetle her farz namaz için abdest tazelerdi.

 

4)- Alimin kendisinden üstün olan şahsiyetin mutad'ına muhalif olan fiil ve davranışlarının nedenini .sorması caizdir. Çünkü mutad'ına muhalif olan hareket, sehven yapılmış olabilir .. Bazen de alimin bilmediği bir nedenle kasden yapılır, soruşturma neticesinde o şahsiyetten istifade edilmiş olur.

 

5)- Kendisine soru tevcih edilen üstün şahsiyet, soruyu cevaplandırmalıdır.