SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 511 >>

DEVAM: 72- HER NAMAZ İÇİN ABDEST ALMAK VE BÜTÜN NAMAZLARI BİR ABDESTLE KILMAK

 

حَدَّثنَا إسماعيل بْن توبة. حَدَّثنَا زياد بْن عَبْد اللَّه. حَدَّثنَا الفضل بْن مبشر، قَالَ:  - رَأَيْت جابر بْن عَبْد اللَّه يصلي الصلوات بوضوء واحد. فقُلْتُ: مَا هَذَا؟ فَقَالَ: رَأَيْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يصنع هَذَا. فأَنا أصنع كَمَا صنع رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ.

 

El-Fadl bin Mübeşşir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Ben, Cabir bin Abdillah'ın bir abdestle bir kaç (farz) namazı kıldığını görünce O'na :

 

Bu nedir? diye sordum. Kendisi, şöyle cevap verdi:

 

«Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)'i gördüm. Böyle yaptı. Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)'in yaptığı gibi yaparım.»

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadis de birden fazla farz namazın bir abdestle kılınmasının caiz olduğuna delalet eder. Sindi'nin beyanına göre Zevaid müellifi, bu hadisin raviierinden Fadl bin Mübeşşir' in Cumhur'ca zayıf görülmesi nedeniyle isnadın zayıf olduğunu bildirmiştir. Fadl bin Mübeşşir El-Ensari, Ebu Bekr El-Medeni Cabir bin Abdillah'tan rivayette bulunmuştur. Kendisinin ravisi ise Mervan bin Muaviye'dir.