SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 512 >>

73- ABDEST ÜZERİNE ABDEST ALMAK

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا عَبْد اللَّه بْن يزيد الَمْقرئُ. حَدَّثنَا عَبْد الرَّحْمَن بْن زياد، عَنْ أَبِي غطيف الهذلي؛ قَالَ:

 - سَمِعْت عَبْد اللَّه بْن عمر بْن الخطاب، فِيْ مجلسه فِيْ الَمْسجد. فلَمْا حضرت الصلاة قام فتوضأ وصلى، ثُمَّ عاد إِلَى مجلسه. فلَمْا حضرت العصر قام فتوضأ وصلى، ثُمَّ عاد إِلَى مجلسه. فلَمْا الَمْغرب قام فتوضأ وصلى، ثُمَّ عاد إِلَى مجلسه. فقُلْتُ: أصلحك اللَّه. أفريضة أم سنة، الوضوء عند كل صلاة؟ قَالَ: أوفطنت إلي، وإلى هَذَا مني؟ فقُلْتُ: نعم. فَقَالَ: لاَ. لو توضأت لصلاة الصبح لصليت بِهِ الصلوات كلها. مالَمْ أحدث. ولكني سَمِعْت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ يَقُولُ: ((مِنْ توضأ عَلَى كل طهر فله عشر حسنات)) وأَنما رغبت فِيْ الحسنات.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: مدار الحديث عَلَى عَبْد الرَّحْمَن بْن زياد الإفريقيّ، وَهُوَ ضَعِيْف. ومَعَ ضعفه كَأَن يدلس. ورواه أَبُو داود والترمذيّ بغير ذكر القصة.

 

Ebu Gutayf El-Huzeli (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

Abdullah bin Ömer bin El-Hattab (r.a.), Mescid-de, yerinde oturuyordu. (Öğle) namazı vakti olunca kalktı, abdest alıp namaz kıldı. Sonra yerine dönüp oturdu. Ta ikindi namazı zamanı gelince (abdesti olduğu halde) yeniden abdest alıp namaz kıldı. Sonra yerine geçip oturdu. Akşam namazı zamanı olunca kalkıp (tekrar) abdest tazeleyip namaz kıldıktan sonra yine yerine dönünce ben O'na :

 

Allah, seni salihlerden kılsın, her farz namaz zamanı abdest tazelemek farz mıdır? Sünnet midir? diye sordum. Kendisi bana:

 

Sen bana ve benim şu yaptığıma mı baktm? diye sordu. Ben de: Evet, deyince kendisi:

 

Hayır. Ben, sabah namazı için abdest alsaydım, abdestim bozulmadıkça onunla (günlük) bütün namazları kılabilirdim. Lakin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)'i şöyle buyururken işittim:

 

«Kim abdest üzerine abdest alırsa kendisi için on hasene vardır.» Gerçekten ben de bu hasenelere rağbet ettim, dedi."

 

Not: Zevaid'de: Hadisin sıhhat bakımından medarı ravi Abdurrahman bin Ziyad El-İfriki üzerindedir. Kendisi zayıftır. Ve zayıf olmakla berabar tedlis yapardl. Ebu Davud da hadisi rivayet etmiş, Tirmizi ise hadis'ten yalnız Resul-i Ekrem'e ait metni rivayet etmiştir, denilmektedir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Hadisin son kısmı İbn-i Ömer (r.a.)'in mevcut abdestini bozmadan abdest tazelediğine delalet ettiği için tercemede bu durumu parentez .içi ilavelerle ifade ettik.

 

Hasene: Kulun işlediği hayırlı haslete denir. Abdest almak bir hasenedir. Hadis, abdest üzerine abdest alan kimseye AIlah Teala'nın on abdest sevabını vereceğini bildiriyor. İşlenen bir hasene karşılığında Allah'ın vadettiği mükafatın en azı o hasenenin 10 katıdır, Bazen bu mükafat 70 kat, bazen 700 kat bazen daha çok olabilir. Ebu Davud ve Tirmizi Sünenlerinin şerhleri, Tuhfe ve Menhel'de bu durum belirtiliyor.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Hadis, her farz namaz için abdest tazelemenin müstahab olduğuna delalet eder. Bu hususta mukim ve yolcu arasında bir fark yoktur. Cumhur'un mezhebi budur.

 

2- Tecdid-i Vudu', yani abdest üzerine abdest almamn mükafatını bildiriyor.

 

3- İbn-i Ömer (r.a.) aldığı bir abdestIe namaz kıldıktan sonra ikinci bir farz namaz için, abdest üzerine abdest aldığı noktasından hareketle bazı alimler: 'Bir abdestIe; namaz, Kur'an'ı ellemek ve Ka'be'yi tavaf gibi bir ibadet yapıldıktan sonra abdest üzerine abdest almak müstahabtır. Aksi takdirde yani alınan abdestle bir ibadet yapılmadıkça o abdes.t üzerine tekrar abdest almak müstahab değildir, demişlerdir. Bazı alimler ise: 'Abdest üzerine abdest almak için böyle bir kayıtlama yoktur. Tecdid-i Vudu', daima müstahabtır, demişlerdir.