SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 540 >>

83- İÇİNDE CİNSİ MÜNASEBET YAPILAN ELBİSEYLE NAMAZ KILMAK

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنَا الليث بْن سَعِيْد، عَنْ يزيد بْن أَبِي حبيب، عَنْ سُوَيْد بْن قيس، عَنْ مَعَاوية بْن حديج، عَنْ مَعَاوية بْن أَبِي سُفْيَان؛ أَنَّهُ سأل أخته أم حبيبة، زوج الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ:  - هَلْ كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يصلي فِيْ الثوب الذي يجامَعَ فيه؟ قالت: نعم. إِذَا لَمْ يكن فيه أذى.

 

Muaviye bin Süfyan (r.a.)'den rivayet edildiğine göre :

 

Kendisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem)'in hanımı olan kızkardeşi Ümmü Habibe (r.a.)'ya: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) içinde cinsi münasebet yaptığı elbiseyle namaz kılar mıydı? diye sordu. Ümmü Habibe de:

 

«Evet Elbisede eza olmadığı zaman (o elbiseyle namaz kılardı.)»

 

Diğer tahric: Nesai ve Ebu Davud

 

 

AÇIKLAMA :

 

EI-Menhel yazarı; hadiste  أذى 'Eza' olarak geçen kelimeyi meni veya mezi eseri olarak açıklamış ve bu hadisin meninin. necasetine delil olarak gösterildiğini söylemiştir. Daha sonra şöyle der: Meninin necasetini ifade eden bu hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in mübarek vücudundan çıkan bütün maddelerin temizliğine ters düşmez. Çünkü şer'i hükümlerde ümmetin durumu dikkate alınır. Hadis zan ile amel edilmesinin gerekli olmadığına da delalet eder. Çünkü içinde cinsi münasebet yapılan elbisenin pislenmesi kuvvetle muhtemeldir. Resul-i Ekrem (s.a.v.), bu fiili hadisiyle yakin (kesin bilgi) ile amel edilmesinin gerekliliğine ve zanlara itibar edilmemesine müslümanları irşad etmiştir. demiştir.