SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 541 >>

DEVAM: 83- İÇİNDE CİNSİ MÜNASEBET YAPILAN ELBİSEYLE NAMAZ KILMAK

 

حَدَّثنَا هشام بْن خالد الأزرق. الحسن بْن يَحْيَى الخشني. حَدَّثَنَا زَيْد بْن واقد، عَنْ يسر بْن عُبَيْد اللَّه، عَنْ أَبِي إدريس الخولاني، عَنْ أَبِي الدرداء؛ قَالَ:

 - خرج علينا رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ورأسه يقطر ماء. فصلى بنا فِيْ ثوب واحد، متوشحا بِهِ. قَدْ خالف بين طرفيه. فلما انصرف قَالَ عمر بْن الخطاب: يَا رَسُولَ اللَّه! تصلي بنا فِيْ ثوب واحد؟ قَالَ ((نعم. أصلي فيه، وفيه)) أَي قَدْ جامَعَت فيه.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُّهُ ضَعِيْف، لضعف الحسن بْن يَحْيَى. اتفق الجمهور عَلَى ضعفه.

 

Ebü'd-Derda' (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir :

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem), mübarek başından su damladığı halde çıkıp yanımıza geldi ve tek bir elbiseyle bize namaz kıldırdı. Sarılmış olduğu elbisenin bir kenarını sağ omuzuna atarak sol kolunun altından ve diğer kenarını sol omuzuna atarak, sağ kolunun altından geçirerek göğsü üzerine uçlarını bağlamıştı. (Namaz kıldıktan sonra) geri dönünce Ömer bin El-Hattab:

 

Ya Resulallah! Bir elbisede bize namaz kıldırıyorsun? diyerek (hükmünü öğrenmek istedi.)  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

«Evet. Tek elbisede namaz kılarım ve o elbisede.» Yani cinsi münasebette bulunmuştum.» buyurdu."

 

Not: Bu senedin ravilerinden Hasan bin Yahya'nın zayıflığı üzerine cumhur ittifak ettiğinden dolayı isnadının zayıflığı Zevaid'de bildirilmiştir.