SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 542 >>

DEVAM: 83- İÇİNDE CİNSİ MÜNASEBET YAPILAN ELBİSEYLE NAMAZ KILMAK

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا يَحْيَى بْن يوسف الزمي. ح وحَدَّثنَا أَحْمَد بْن عثمان بْن حكيم. حَدَّثنَا سليمان بْن عُبَيْد اللَّه الرقي؛ قَالاَ: حَدَّثنَا عُبَيْد اللَّه بْن عمرو، عَنْ عَبْد الملك بْن عمير، عَنْ جابر بْن سمرة؛ قَالَ:  - سأل رجل الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ: يصلي فِيْ الثوب الذي يأتي فيه أهله؟ قَالَ ((نعم. إِلاَّ أَن يرى فيه شيئا، فيغسله)).

 

Cabir bin Semure (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Hanımı ile, içinde cinsi temas yaptığı elbiseyle kişinin namaz kılmasının hükmünü bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem)'e sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) de: «Evet, her zaman (kılabilir.) Ancak elbisede bir şey gördüğü zaman onu yıkayıncaya kadar kılamaz.»'*   '

 

 

Diğer tahric: Müsned-i Hanbel: h.no: 4123

 

AÇIKLAMA : Bu iki hadis, ilk hadisin hükmünü teyid eder. Zevaid yazarı: Cabir'in hadisindeki isnad sahih olup, ricali sikadır, demiştir.

 

Sindi: Cabir r.a.'in hadisinin zahiri, meninin necasetine delalet eder. Ancak şöyle denebilir: İçinde meni bulunan elbiseyle namaz kılmanın mekruhluğu kasdedilmiş olabilir. Meninin taharetine hükmedersek hadiste öngörülen yıkama, kerahatten sakınmak için olur, demiştir.

 

Sindi'nin bu ifadesi, hadiste geçen 'şey' kelimesini meni ile yorumladığını gösterir.