SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 549 >>

DEVAM: 84- MESTLER ÜZERİNE MESHETMEK HAKKINDA GELEN (HADİSLER)

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. حَدَّثنَا دلهم بْن صالح الكنديُّ، عَنْ حجير بْن عَبْد اللَّه الكنديِّ، عَنْ أَبِي بريدة، عَنْ أَبِيْهِ؛ أَن النجاشي أهدى للْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ خفين أسودين ساذجين. فلبسهما، ثُمَّ توضأ ومسح عليهما.

 

Büreyde (bin el-Husayb) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

Necaşi, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve SelIem)'e bir çift siyah ve sade mesti hediye olarak gönderdi. O da bunları giydi. Sonra abdest aldı ve bunların üzerine meshetti.

 

Diğer tahric: Ahmed bin Hanbel, Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin metni açık olup, mestler üzerine meshetmenin meşruluğuna delalet eder. EI-Menhel yazarı hadisin fıkıh yönünü şöyle anlatır:

 

1- Hadis, Kafirden hediye kabul etmenin meşruluğuna delalet eder. Çünkü İbnü'l-Arabi'nin dediği ve El-Iraki'nin teyid ettiği gibi Necaşi, müslüman olmadan önce söz konusu mestleri Resulullah'a göndermiştir.

 

2- Kendisine hediye gönderilen zat, aldığı hediyeyi gönderiliş gayesine uygun olarak kullanmalı ve böylece hediyeyi kabul ettiğini, beğendiğini açıklamalıdır. Nitekim Resulullah (s.a.v.) alıralmaz bu mestleri giymiştir. Bu davranış hediyeyi göndereni sevindirir.

 

3- Siyah mestleri giymenin caiz olup, bunda kerahet olmadığı anlaşılır.»