SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 551 >>

DEVAM: 85- MESTİN ÜSTÜNE VE ALTINA MESHETMEYE AİT

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن المصفى الحمصي؛ قَالَ: حَدَّثنَا بقية، عَنْ جرير بْن يزيد؛ قَالَ: حَدَّثني منذر. حَدَّثني مُحَمَّد بْن المنكدر، عَنْ جابر؛ قَالَ: مر رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ برجل يتوضأ ويغسل خفيه. فَقَالَ بيده، كأنه دفعه ((إنما أمرت بالمسح)) وَقَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: بيده هكذا: مِنْ أطراف الأصابع إِلَى أصل الساق، وخطط بالأصابع.

 

قَالَ السنديّ: الحديث لن يذكره صاحب الزوائد. وَهُوَ، فيما أراه، مِنْ الزوائد. وَفِي سنده بقية، وَهُوَ متكلم فيه.

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem), abdest alan ve bu arada (ayaklarındaki) mestleri yıkayan bir adam'ın yanmdan geçti. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), mübarek eliyle sanki onu mestlerini yıkamaktan men. edercesine işaret ederek:

 

«Sen, ancak meshetmekle emr olunmuşsun.» buyurdu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) mübarek eliyle ayak parmakları uçlarından bacak mafsalına doğru çekerek ve parmaklarıyla çizgiler çizerek «Şöyle» buyurdu.

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Zevaid sahibi bu hadisi zikretmemiştir. Zannımca bu hadis de Zevaid (Kütüb•i Hamse'de bulunmayan) kısmındandır. Senedinde Bakiyye adlı ravi vardır. Bu ravinin sika olup olmadığı hususunda konuşulmuştur.