SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 604 >>

DEVAM: 108- KADINLARIN CÜNÜBLÜKTEN ĞUSLETMELERİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا إسماعيل بْن علية، عَنْ أيوب، عَنْ أَبِي الزبير، عَنْ عُبَيْد بْن عمير؛ قَالَ:

 - بلغ عَائِشَة أَن عَبْد اللَّه بْن عمرو يأمر نساءه، إِذَا اغتسلن، أَن ينقضن رؤسهن. فقالت: يا عجبا لابن عمرو هَذَا. أفلا يأمرهن أَن يحلقن رءوسهن. لَقَدْ كُنْتُ أَنَا ورَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ نغتسل مِنْ إناء واحد. فلا أزيد عَلَى أَن أفرغ عَلَى رأسي ثلاث إفراغات.

 

Ubeyd bin Umeyr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

 

Aişe (r.anha), Abdullah bin Amr (r.a.)'in, kendi yakını olan kadınlara guslettikleri zaman peliklerini çözmelerini emrettiğini duymuş ve :

 

«Bu İbn-i Amr'e şaşarım. Kadınlara, guslettikleri zaman saçlarını traş etmelerini niye emretmiyor? Vallahi ben ve Resulullah (SallallahuAleyhi ve Sellem) bir kab'dan guslederdik. Başıma üç defa su dökmekten fazla bir şey yapmazdım.»

 

 

AÇIKLAMA :

 

Miftahü'l-Hace'nin beyanına göre bu hadisi Ahmed ve Müslim de rivayet etmişlerdir. Hadis kadınların ğusül için peliklerini çözmelerinin vacib olmadığına delalet eder. Abdullah bin Amr'ın pelikleri çözme emrine gelince; O'nun, yakını olan hanımların saçlarının gür olup, çözülmeden ıslanmayacağını bildiği için bu emri verdiği muhtemeldir. Yahut Ümmü Seleme ve Aişe (r.anhuma)'nın hadisleri kendisine ulaşmadığı için, behemehal pelikleri çözmeyi vacib görmüş olabilir. Bir de şu ihtimal var: Müstehablık ve ihtiyat için bu emri vermiş olup, vacibliği görüşünde olduğu için değildir.