SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 643 >>

125- HAYIZLI KADINLA BERABER YEMEK VE ONUN ARTIĞI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن بشار. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بن جعف. حَدَّثَنَا شعبة، عن المقدام بن شريح بن هانئ، عن أبيه، عن عائشة؛ قالت:

 - كنت أتعرق العظم وأنا حائض. فيأخذه رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم فيضع فمه حيث كان فمي. وأشرب من الإناء. فيأخذه رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم فيضع فمه حيث كان فمي. وأنا حائض.

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle söylemiştir :

 

Ben hayızh iken kemik üzerindeki etin çoğunu dişlerimle alıp, yerdim. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), o etli kemiği alarak ağzımın dokunduğu yer'e mübarek ağzını koyup (ondan yerdi) Ben, kab'dan içerdim. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kabı alır, mübarek ağzını ağzımın dokunduğu yere koyup içerdi ve ben hayızlı idim."

 

Diğer tahric:  Müslim, Nesai, Ebu Davud ve Ahmed

 

 

AÇIKLAMA :

 

Nebi (s.a.v.), Aişe (r.anha)'yı sevindirmek ve hayızlı kadınla beraber oturmaktan, birlikte yemek yemekten ve benzeri şeylerden kaçınılmamasının gereğine işaret buyurmuştur.

 

Aişe (r.anha)'nın Nebi (s.a.v.)'den önce yemeğe ve içmeye başladığı hadisten anlaşılıyor. Bunun edebe aykırı olduğu söylenemez. Çünkü Resulullah (s.a.v.) onun önce başlamasını emrederdi. ÇÜnkÜ Nesai'nin rivayetinde Aişe (r.anha) şöyle der:

 

0, etli kemiği alır, benim hissemi tayin ederdi. Bunun üzerine ben de hissemi dişlerimle yiyip kalanı bırakırdım. Sonra, ° alır dişleriyle yerdi. Ve o etli kemikten ağzımın dokunduğu yere mübarek ağzını koyup yerdi. İçecek isterdi. Ondan içmeden önce belirli bir kısmını benim içmemi isterdi. Ben alıp hissemi içtikten sonra bırakırdım. Sonra O alır ve bardağın ağzımı koyduğum yerine, mübarek ağzını koyup içerdi.''

 

Hadiste geçen ''Etearraku" fiili Taarruk,. masdarından yapılmadır. Taarruk, kemik üzerindeki eti dişlerle almaktır. Bunun kökü olan ''Arak" ise. üzerindeki etin çoğu alınmış olan kemik demektir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Hadis, Nebi (s.a.v.)'in son derece mütevazi olduğuna delalet eder.

2- Erkek. zevcesine karşı yumuşak davranmalı ve zevcesini sevindirmelidir.

3- Hayızlı kadınla aynı kab'dan yemek ve içmek caizdir.

4- Hayızlı kadın'ın yiyecek ve içecek artığı. eli, ağzı ve sair uvuzları temizdir .