SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 655 >>

DEVAM: 132- KIZ, HAYIZ ÇAĞINA GELİNCE BAŞ ÖRTÜSÜZ NAMAZ KILAMAZ BABI

 

حدّثنا محمد بْن يَحْيَى. حدّثنا أَبُو الوليد وأبو النعمان. قالا: حدّثنا حماد بْن سلمة، عَنْ قتادة، عَنْ محمد بْن سيرين، عَنْ صفية بِنْت الحرث، عَنْ عَائِشَة،  - عَنْ النَبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قال: ((لاَ يقبل الله صلاة حائض إِلاَّ بخمار)).

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur :

 

«Allah, hayız görme çağına gelmiş olan kadının baş örtüsü olmaksızın (kıldığı) namazı kabul etmez,

 

 

AÇIKLAMA :

 

Bu hadisi Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, İbn-i Huzeyme, El-Hakim. Beyhaki ve Taberani de rivayet etmişlerdir. Taberani'nin rivayeti biraz daha uzundur.

 

''Allah ... kabul etmez'' tabirinden maksad, hayız çağına gelmiş olan kadının baş örtüsüz olarak kıldığı namaz sahih değildir. Bir cemaat, hadisi böyle açıklamıştır.

 

Hadiste geçen ''Haiz'' kelimesiyle, hayız yaşına gelmiş olan kadın kasdedilmiştir. Bi'l-fiil hayız halindeki kadın kasdedilmemiştir. Çünkü ona hayız günlerince namaz kılmak vacib değildir, hatta namaz kılması yasaktır.

 

Bazı alimlere göre: ''Allah ... kabul etmez.'' tabirinden maksad, Allah tam olarak kabul etmez, demektir.

 

Avret bakımından cariye, hür kadın gibidir, diyen Zahiriye mezhebi mensubları, bu hadisi. delil göstermişlerdir. Fakat Cumhur: Cariye avreti, erkeğinki gibi, göbek ile diz kapağı arasıdır, demişlerdir. Cumhurun delili şu mealdeki hadistir:

 

''Biriniz cariyesini kölesiyle veya hizmetçisiyle evlendirdiği zaman, artık cariyesinin diz kapağı ile göbeği arasına bakmasın.'' Bir de şu hadisi delil göstermişlerdir:

 

''Adam, bir cariye satın almak istediği zaman, avret mahalli hariç, başka yerlerine bakabilir.

 

Cariyenin avreti, diz kapağı ile peştemalini bağladığı yer arasıdır.''

 

Hadis, namaza duran kadının başını örtmesinin farz olduğuna delalet eder. Bu husustaki açıklama yukarıda geçti.