SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 657 >>

134- CEBİRELER ÜZERİNE MESHETMEK BABI

 

حدّثنا محمد بْن أبان البالخى. حدّثنا عَبْد الرزاق. أَنْبَأَنَا إسرائيل، عَنْ عمرو بْن خالد، عَنْ زَيْد بْن عَلَى ، عَنْ أبيه، عَنْ جده، عَنْ عَلَي بْن أبي طالب؛ قال:  - انكسرت إحدى زندي. فسألت ، فأمرني النَبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم أَن امسح عَلَى الجبائر. قال أَبُو الحسن بْن سلمة. أَنْبَأَنَا الدبرى، عَنْ عَبْد الرزاق، نحوه.

 

فِيْ الزوائد: فِيْ إسناده عمر بْن خالد. كذبه الإمام أحمد وابن معين. وَقَالَ البخاري: منكر الحديث. وَقَالَ وكيع وأبو زرعة: يضع الحديث. وَقَالَ الحاكم: يروى، عَنْ زَيْد بْن عَلَى، الموضوعات.

 

Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

«Bilek kemiklerimden birisi kırıldı ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sordum. Bana cebireler üzerine meshetmemi emretti.»

 

Ebü'l Hasan bin Seleme dedi ki :  Bize Ed-Deberi Abdürrazzak'tan bu hadisin benzerini haber verdi."

 

Not: Zevaid'de: Bunun isnadında nivi Amr bin Halid vardır. İmam Ahmed ve İbn-i Main onu tekzib etmişler; Buhari: Onun hadisi münkerdir, demiş; Veki' ve Ebu Zur'a.: 0, hadis uydurur, demişler;. El-Hakim de: 0, Zeyd bin Ali'den mevdu hadisler rivayet eder demiştir. diye bilgi verilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Cebire: Fıkıhçıların ıstılahında yaralı yere sarılan sargı veya yara üzerine konan ilaçtır. Sargıda, tahta çubuklar ve benzeri şeylerin kullanılmış olması şart .değildir. Keza, sargılı uzvun kırık olması da şart değildir. Cebirenin hükmü hususunda önemli olan nokta, uzvun hasta olmasıdır. Kırık olabilir, çıkık olabilir, yaralı v.b. olabilir.

 

EI-Menhel yazarı, ''Yaralı Teyemmüm Eder Babı'nda bu hususta geniş bilgi verir. Biz, 572 nolu hadisin izahında, konu hakkındaki alimlerin görüşlerini nekletmiştik. Burada, özlü olarak şunu söylemekle yetinelim:

 

Hanefi ve Maliki mezhebine göre, cünüb olan kimsenin vücudunun çoğu sağlam olup, kalanı da yaralı ise, sağlam yerlerin ğuslünü yapar, yaralı yerin cebirelerine mesheder. Ayrıca teyemmüm yapmaya gerek yoktur. Şayet, bedeninin çoğu yaralı ise, yalnız teyemmümle yetinir. Sağlam yerleri yıkamasına ve cebirelere meshetmesine gerek kalmaz. Abdestin hükmü de böyledir.

 

Ahmed bin Hanbel'e göre, kişi sağlam yerleri yıkar, yaralı yer için teyemmüm eder.

 

Şafii mezhebine göre, her hangi bir uzvunda cebire bulunup açılması tehlikeli görülen kişi, sağlam yerleri yıkar. Cebirenin üzerine mesheder ve ıslanmayan yer için teyemmüm yapar.

Cebire ile ilgili şer'i hükümler, mezhebIere göre geniş izahat ister. Fıkıh kitabıarına müracaat edilmesi tavsiye olunur.