SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 692 >>

DEVAM: 8- YATSI NAMAZININ VAKTİ BABI

 

حدّثنا محمد بْن المثنى.حدّثنا خالد بْن الحرث. حدّثنا حميد؛ قال: سئل انس بْن مالك،  - هل اتخذ النَبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم خاتما؟ قال: نعم. اخر ليلة صلاة العشاء إلى قريب من شطر الليل. فلما صلى اقبل علينا بوجهه، فَقَالَ ((أَن الناس قَدْ صلوا وناموا. وانكم لن تزالوا فِيْ صلاة مَا انتظرتم الصلاة)).

 

Humeyd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), yüzük kullandımı, diye Enes bin Malik (r.a.)'e sorulmuş; Enes (r.a.)'de:

 

— Evet. (Yüzük kullanmıştır.) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gece yatsı namazını gece yarısının yakınına kadar tehir etti. Sonra namaz kıldırınca mübarek yüzünü bize çevirdi ve :

 

«Şüphesiz halk namaz kılmış ve uyumuştur. Sizler şüphesiz namazı beklediğiniz sürece, namaz içindesiniz.» buyurdu. Enes (r.a.):

 

Onun (gümüş) yüzüğünün parıltısı hala gözümün önündedir, demiştir."

 

Diğer tahric: Buhari ve Müslim

 

 

AÇIKLAMA :

 

Müslim'in rivayetinde Nebi s.a.v.'in yüzüğünün gümüş olduğu ve Enes (r.a.)'in: . ''Yüzüğünün parıltısı hala gözümün önündedir.'' dediğinde sol elinin parmağını kaldırdığı belirtilmiştir. Bu işaret, yüzüğün Nebi (s.a.v.)'in büyük parmağında olduğunu göstermektedir.

 

Hadis, Nebi (s.a.v.)'in yatsı namazını gece yarısına doğru geciktirdiğine ve cemaatla namaz kılmak için beklenen sürenin tamamının namazIa geçirilmiş gibi sevab olduğuna delalet eder. Ayrıca gümüş yüzük takınmanın caiz olduğuna delalet eder. Bu hususta ümmetin icmaı vardır. Hatta gümüş yüzüğün kullanılmasının erkekler için sünnet olduğuna delil olduğu da söylenebilir.