SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 693 >>

DEVAM: 8- YATSI NAMAZININ VAKTİ BABI

 

حدّثنا عمران بْن موسى الليثى. حدّثنا عَبْد الوارث بْن سعيد.حدّثنا داود بْن أبي هند، عَنْ أبي نضربة، عَنْ أبي سعيد؛ قال:

 - صلى بنا رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم صلاة المغرب، ثُمَّ لم يخرج حتى ذهب شطر الليل. فخرج، فصلى بهم ثُمَّ قال ((أَن الناس قَدْ صلوا وناموا. وانتم لم تزالوا فِيْ صلاة مَا انتظرتم الصلاة، ولولا الضعيف والسغيم احببت أَن اؤخر هذه الصلاة إلى شطر الليل)).

 

Ebu Said(-i Hudri) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize akşam namazını kıldırdı. Sonra (eve giderek) gecenin yarısı geçinceye kadar çıkmadı. Bundan sonra çıkarak cemaata namaz kıldırdı ve namazdan sonra:

 

«Şüphesiz halk (yatsı) namazını kılmış ve uyumuştur. Sizler namazı intizar ettiğiniz müddetçe hep namazdasınız (demektir.) Eğer (insanlardan) zayıf ve hasta olmasaydı bu namazı (yatsıyı) gece yarısına tehir etmeyi aralayacaktım., buyurdu."

 

Diğer tahric: Ahmed. Nesai, Ebu Davud, Beyhaki ve İbn-i Huzeyme

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadisin: ''Halk, namazını ... " parçasındaki halk'tan maksad, o gece Nebi (s.a.v.) ile beraber yatsı namazını kılmaya gelmeyen müslümanlardır.

 

Cemaatla namaz kılmak için bekliyenlerin, bekledikleri sürenin tamamını namazIa geçirilmiş gibi sevab taşıdığı belirtilmiştir. Çünkü namazdan maksad, Allah Teala'ya ibadet etmektir. İbadeti beklemek de bir ibadettir.

 

''Eğer zayıf ve hasta olmasaydı ... " parçasıyla şu husus anlatılmak istenmiştir: 'Zayıflık ve hastalık özrü halkta bulunmasaydı ben daima yatsı namazını gece yarısına kadar geciktirecektim. Lakin güçlüğün def'i için devamlı olarak geciktirmeyi bıraktım.’’

 

Nebi (s.a.v.), bu parçayla, geciktirmenin iki yönden faziletini beyan buyurmuştur.

 

1- Halk namazı beklediği sürece namazda olmuş olurlar.

2- Namazı gece yarısına te'hir etmenin sevabı daha çoktur. Yukarıda işaret olunan fazilete rağmen tehire gücü yetmeyen hastaların ve zayıfların durumuna riayet etmek üzere Nebi (s.a.v.), ekseriyetle yatsı namazını tehir etmemiştir. Çünkü tehir faziletini kazanma yolunda cemaatin çokluğu fazileti kaçırılmış olacaktı. Cemaatın çokluğu fazileti, tehirin faziletinden daha önemlidir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Alim bildiğini bilmeyenlere öğretmelidir.

2- Cemaatla namaz kılmak için beklemenin sevabı, namazIa meşgul olanın sevabı gibidir.

3- Zayıf ve hastanın haline riayet etmek ve onlara acımak matlubtur.

4- Din, kolaylık üzerine kurulmuştur. Onda güçlük yoktur,

5- Hadis, Nebi (s.a.v.)'in üstün şefkatini göstermektedir.