SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 700 >>

DEVAM: 11- ÖZÜR VE ZARURET HALİNDEKİ NAMAZ VAKTİNİN BABI

 

حدّثنا احمد بْن عمرو بْن السرح، وحرملة بْن يَحْيَى، المصريان. قالا: حدّثنا عَبْد الله بْن وهب، قال: اخبرني يونس، عَنْ ابْن شهاب، عَنْ عروة، عَنْ عَائِشَة؛  - أَن رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قال ((من أدرك من الصبح ركعة قبل أَن تطلع الشمس فقد أدركها. ومن أدرك من العصر ركعة قبل أَن تغرب الشمس فقد أدركها)).

حدّثنا جميل بْن الحسن. حدّثنا عَبْد الأعلى. حدّثنا معمر، عَنْ الزهري، هن أبي سلمة، عَنْ أبي هريرة؛ أَن رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قال. فذكر نحوه.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir :

 

«Güneş doğmadan önce sabah namazından bir rek'ate yetişen kişi, sabah namazına yetişmiş olur ve güneş batmadan önce ikindi namazından bir rek'ate yetişen kişi, ikindi namazına yetişmiş olur.»

 

 

AÇIKLAMA :

 

Müellifimiz, 699'un aynı olan bu ikinci senedin Yani Cemil bin El-Hasan, Abdü'I-AIa, Ma'mer, Zühri, Ebu Seleme ve Ebu Hureyre (r.anhum) aracılığıyla gelen bu hadis'in kendisine intikal ettiğini söylemiştir.''

 

Bu hadisi Ahmed, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadisin metni, Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisinin mislidir. Taşıdığı' hükümler bakımından aralarında bir fark yoktur.