SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 705 >>

DEVAM: 13- (YATSI NAMAZINA) ATEME NAMAZI DENMESİNDEN NEHİY BABI

 

حدّثنا يعقوب بْن حميد بْن كاسب. حدّثنا المغيرة بْن عَبْد الرحمن، عَنْ محمد بْن عجلان، عَنْ المقبرى، عَنْ أبي هريرة. ح وحدّثنا يعقوب بْن حميد. حدّثنا ابْن أبي حازم، عَنْ عَبْد الرحمن بْن حرملة، عَنْ سعيد بْن المسيب، عَنْ أبي هريرة؛

 - أَن النَبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قال ((لا تغلبنكم الأعراب عَلَى اسم صلاتكم)) زاد ابْن حرملة ((فإنما هِيَ العشاء. وإنما يقولون العتمة لإعتامهم بالإبل)).

 

فِيْ الزوائد: إسناد أبي هريرة صحيح.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallhu Aleyhi  ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Araplar (yatsı) namazının isminde size galip gelmesinler.»

 

Ravi İbn-i Harmele (r.a.) şu fıkrayı da rivayet etmiştir:  

 

«... Çünkü şüphesiz O(nun adı İşa'dır. Araplar develerle meşguliyetleri) sebebiyle (yatsı namazını)  gecenin şiddetli karanlığına geciktirdikleri için (ona) Ateme derler.»"

        

Not: Zevaid'de. Ebu Hureyre (r.a.)'in bu hadisinin isnadının sahih olduğu bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

MüeIIif, Ebu Hureyre (r.a.)'in bu hadisi için iki sened zikretmiştir. Birinci seneddeki raviler aracılığıyla rivayet edilen hadiste İbn-i Harmele (r.a.)'in ilaveten rivayet ettiği parçanın bulunmadığı anlaşılıyor. İbn-i Harmele (r.a.)'in de bulunduğu ikinci sened ile yapılan rivayette hadisin iki parçası da mevcuttur.

 

Kütüb-i Sitte sahiplerinden yalnız İbn-i Mace'nin rivayet ettiği anlaşılan bu hadiste de yatsı namazının adının işa olduğu, Arapların hadiste belirtilen nedenle ona Ateme ismini verdikleri bildiriliyor. İsim hususunda arapların galebe çalmamaları için yatsı namazına Ateme değil, işa denmesi emrediliyor.