SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 755 >>

DEVAM: 8- EVLERDE MESCİDlER EDİNME BABI

 

حَدَّثَنَا يحيى بْن الفضل المقري. حَدَّثَنَا أبو عامر. حَدَّثَنَا حمَّاد بْن سلمة، عَن عاصم، عَن أبي صالح، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن رجلاً من الأنصار أرسل إلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أن: تعال فخطَّ لي مسجداً في داري أصلي فيه. وذلك بعد ما عمي. فجاء ففعل.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre:

 

Ensardan bir adam gözlerini kaybettikten son Resulullah Sallallahu Aleyhi ve sellem'e:

 

Teşrif et de evimde benim için bir mescid tayin et, Orada namaz kılatrım, diye evine da'vet etti. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem de gelerek (dediğini) yaptı.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Sindi: 'Bu hadiste mübhem olarak anılan adam İtban (r.a.)'dir. Bu hadis, Buhari, Müslim ve diğer sahih hadis kitabıarında geçen İtban (r.a.)'ın hadisindendir. Ebu Hureyre (r.a.) tarikinden olduğu için burada zikredilmiştir. Şöyle bir şey hatıra gelebilir: İtban (r.a.)'in hadisinde, kendisinin Nebi (s.a.v.)'in yanına gelerek dileğini arzettiği belirtilmiş; Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisinde ise Ensari haber yollamak suretiyle Nebi (s.a.v.)'i evine davet etmiştir. Bu durum mübhem sahabinin İtban (r.a.)'dan başka bir zat olduğuna delalet etmez mi? Buna şöyle cevap verilir: İtban (r.a.)'in önce şahsen Nebi (s.a.v.)'e gelmesi, sonra da Ona haber göndermesi veyahut bunun aksine önce haber yollaması, bilahare bizzat gitmesi mümkündür. Zaten İtban (r.a.)'ın hadisine ait bazı rivayetlerde, itban (r.a.)'in Nebi (s.a.v.)'e haber gönderdiği bildirilmiştir,' demiştir.