SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 783 >>

DEVAM: 15- MESCİDDEN EN UZAK OLANLARIN (UZAKLIK DERECELERİNE GÖRE) SEVABI DAHA BÜYÜK BABI

 

حَدَّثَنَا أحمد بْن عبدة. حَدَّثَنَا عباد بْن عباد المهلبي. حَدَّثَنَا عاصم الأحول، عَن أبي عثمان النهدي، عَن أبي بْن كعب؛ قَالَ:  - كان رجل من الأنصار، بيته أقصى بيت بالمدينة. وكان لا تخطئه الصلاة مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. قَالَ، فتوجعت له. فقلت: يا فلان! لو انك اشتريت حمارا يقيك الرمض، ويرفعك من الوقع ويقيك هوام الأرض! فقال: واللَّه، ما أحب أن بيتي بطنب مُحَمَّد صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّم. قَال، فحملت به حملاً حتى أتيت بيت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فذكرت ذلك له. فدعاه فسأله. فذكر له مثل ذلك. وذكر أنه يرجو في أثره. فقَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إن لك ما احتسبت)).

 

Ubeyy bin Ka'b (r.a.)'den şöyle demiştir: Ensardan bir adam vardı. Onun evi, Medine'nin (mescidden) en uzak olan eviydi. Bununla beraber, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılmayı hiç kaçırmazdı. Ubeyy (r.a.) demiştir ki:

 

Ben, ona acıdım ve:

 

— Ya Filan! Eğer sen bir merkep satın alsaydın, seni şiddetli sıcaktan korurdu. Ayağına taş değip incinmesinden yüksek tutardı ve yerin zehirli hayvanlarından korurdu, dedim. Adam:

 

— Vallahi evimin Muhammet) (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in evinin bitişiğinde olmasından hoşlanmam, dedi. Ubey demiştir ki: Ben adamın sözünü istiskal ederek alındım. Hatta Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in evine vararak, dediklerini Ona anlattım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) adamı çağırtıp ona sordu. Adam da, bana dediğinin mislini Ona zikretti ve (attığı adımların) izinden sevab umduğunu anlattı. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  de Ona:

 

«Gerçekten sana, saklayıp umduğun (sevab) vardır.» buyurdu."

 

Tahric: Bu hadisi Müslim, Euu Davud ve Beyhaki de az bir lafız farkıyla rivayet etmişlerdir,

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayalım:

 

Ramad: Şiddetli sıcak ve kızgın yer üzerinde yürümek anlamlarına gelir. - Yak'a: Taşın ayağa değip incitmesi demektir. - Tunub: Çadır ipi demektir, Burada yakınlıktan kinayedir,  - İhtisab: Hesaplamak, yetinmek, zannetmek, saymak, mükafatını Allah'tan beklemek, saklamak, Allah'ın rızasını taleb etmek, sevab talebiyle bir şey yapmak gibi degişik manalara gelir, Bu manaların bir kaçı buraya uygun düşer.

 

Hadisin miınasına gelince; Ubeyy (r.a.)'in bahsettiği Ensari'nin ismini bilemedim, Bu zeit Medine'deki müslümanlardan evi mescide en uzak olan kimse olmasına rağmen beş vakit namazı mescidde Nebi (s.a.v.)'in arkasında kılar Ve cemaati hiç kaçırmazdı. Ubeyy (r.a.), onun bu haline acıyarak bir merkep satın almasını söylemiş ve binerek gelip gitmesinin faydalarını anlatmış; gündüz geliş gidişlerinde, Güneş'in kızgın sıcagından ve kızgın kumlar üzerinde yürümekten kurtulacağını; gece, gündüz geliş ve gidişIerinde zehirli hayvanların şerrinden ve yollardaki taşların ayağını incitmesinden kurtulacağını hatırlatmıştır Adam, anlatılan zorluklardan kurtuluşun diğer bir çaresinin mescide yakın bir yerde yerleşmek olduğunu, fakat uzak mesafeden yürüyerek gelip gitmekle daha çok sevab kazanma yolunu tercih ettiğini, söylemek istemiştir.

 

Ancak evinin Nebi (s.a.v.)'in evine yakın olmasından hoşlanmadığını kapalı bir ifadeyle söylediğinden dolayı, Ubeyy (r.a.) bu sözü istiskal ederek Nebi /s.a.v.)'e iletmiş ve nihayet Nebi (s.a.v.) adamı çağırtıp sarfettiği sözün mahiyetini sorunca, adam maksadını açıklamış, Nebi (s.a.v.) de niyetine göre karşılık bulacağını bildirmiştir.

 

Hadisin ''Gerçekten sana, saklayıp ... '' parçasından maksad şudur: Adam riyakarlık ve gösteriş gibi sufli emelleri karıştırmadan tam bir ihlasla amel ettiği zaman Allah Teala yanında sevaba layık olacağını müjdelemektir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Sahabiler, birbirlerine karşı fazlasıyla merhametliydiler.

2- Dini yönden gôrünüşte noksanlık arzeden bir hal ve hareket görüldüğünde durumu kavrnin büyüğüne iletmek gerekir.

3- Kavrnin büyüğü, etbaından birisinin uygunsuz harekette bulunduğunu haber aldığı zaman, hemen ceza yoluna gitmemeli, önce durumu iyice tetkik ve tesbit etmelidir

 

4- Mescide çok yürümenin sevabı fazladır.

5- Amelde ihlaslı olmak esastır.