SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 846 >>

13- İMAM OKUDUĞU ZAMAN SUSUNlJZ BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو خالد الأحمر، عَن ابن عجلان، عَن زيد بْن أسلم، عَن أبو صالح، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلم ((إنما جعل الإمام ليؤتم به. فإذا كبر فكبروا. وإذا قرأ فأنصتوا. وإذا قَالَ: غير المغضوب عليهم ولا الضالين، فقولوا: آمين. وإذا ركع فاركعوا. وإذا قَالَ: سمع اللَّه لمن حمده، فقولوا: اللهم ربنا ولك الحمد. وإذا سجد فاسجدوا. وإذا صلى جالساً فصلوا جلوساً أجمعين)).

 

قال السندي: هذا الحديث صححه مسلم، ولا عبرة بتضعيف من ضعفه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resuluüah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«İmam, kendisine uyulsun diye imam kılınmıştır. Bundan dolayı, imam tekbir aldığı zaman siz de tekbir alınız, okuduğu zaman susunuz; ğayril mağdubi aleyhim veleddallin dediği zaman ı amin, deyiniz, rükua gittiği zaman siz de rüku'a gidiniz, semi'allahu limen hamideh dediği zaman: Allahumme Rabbena ve lekel hamd deyiniz. Secde ettiğiniz zaman secde ediniz ve oturarak namaz kıldığı zaman, hepiniz oturarak namaz kılınız.»

 

Diğer tahric: Nesai:

 

Not : Sindi: Müslim, bu hadisi sahih saymıştır. Bunu zayıf gösterenlerin sözlerine itibar edilmiş, demiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadisi bu babta rivayet etmekten maksad, hadisteki; ''Ve imam okuduğu zaman siz susunuz." cümlesidir. imam'ın arkasında namaz kılan kimsenin Fatiha okumayacağına hükmeden alimlerin delillerinden birisi, mezkur cümledir. Bununla ilgili geniş izahı. bundan sonraki hadisin açıklamasıda yapacağız. İnşaallah!

 

Hadisin diğer cümlelerinin izahına gelince:

 

''İmam taharrüm tekbirini aldığı zaman siz de alınız." parçası hakkında Nevevi şöyle der: Bu parçada imam'a uya'nın imam'dan sonra tekbir alması emredilmiştir. parça iki meseleyi içine alır. Birincisi, cemaatın imamdan önce veya imamla beraber tekbir alamaması ve imam tekbirini aldıktan sonra cemaatın tekbir almaya başlaması meselesidir. Şu halde imam niyet ederken: 'Allahu Ekber' dediğinde henüz tekbirin son harfi olan 'R' harfini okumadan önce ona uymak maksadıyla tekbire başlayan kişilerin namaza girişleri sahih değildir. Bu hususta alimler arasında ihtilaf yoktur. Çünkü henüz imam sayılmayan ve ancak biraz sonra imam olacak kimseye uymuş olur. Çünkü imam tekbiri tamam almadıkça imam sayılamaz.

 

Parçadan alınan ikinci mes'ele; İmam tekbirini bitirir bitirmez, cemaatın gecikmeden tekbir alması mes'elesidir. Bu takdirde taharrüm tekbirinin tam faziletine kavuşulmuş olur. Şayet gecikmeyle imama uyulursa, imama uymak sahihtir. Fakat söz konusu fazilet kaçırılmış olur.

 

Hadisin: ''İmam, Fatiha'nın son ayetini okuduktan hemen sonra: Amin, deyiniz" mealindeki parçası, cemaatın imamdan sonra değil, imamla beraber 'Amin' demesini daha efdal olduğunu söyleyen arkadaşlarımızın ve başka alimlerin kaviine açıkça delalet eder. İmam:

 

''...ğayril mağdubi aleyhim veleddallin'' dediği zaman imamla cemaat beraber: 'Amin' derler. ''.İza emmene'l-imame...'' hadisini

 

bu görüşteki alimler: ''İmam: 'Amin' demek istediği zaman sizde: Amin. deyiniz." şeklinde yorumlamışlar ve rivayetleri böylece uzlaştırmışlardır. Bu husustaki geniş izahat bu kitabın 14. babında yapılacaktır.

 

Hadis, rüku'ya ve secdeye gidişte cemaatin imamla beraber değil, imamı izlemelerini emretmiştir.

 

Hadisin: ''imam 'Semiallahu ...'' dediği zaman, siz de: 'Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd' duasını okuyunuz..'' parçası ile ilgili açıklama da, kitabın 18. babında gelecektir.

 

Hadisin: ''İmam oturarak namaz kıldığı zaman. hepiniz de oturarak namaz kılınız." parçasına gelince; alimler bu hususta ihtilaf etmişlerdir. Bir grubu parçanın zahiri ile hükmetmiştir. Ahmed bin Hanbel ve Evzai böyle hükmedenlerdendirler.

 

Bir rivayete göre İmam Malik, ayakta namaz kılabilen kimse, oturarak namaz kılan kişiye, ne ayakta ne de oturarak uyabilir.

 

Ebu Hanife, Şafii ve; Selef'in cumhuruna göre ayakta namaz kılmaya gücü yeten kişi oturarak namaz kılan kimseye, ancak ayakta durarak uyabilir.. Delilleri de Nebi (s.a.v.)'in, son hastalığında oturarak namaz kılması, Ebu Bekir (r.a.)'in ve cemaatın ayakta Ona uyması olayıdır. Bazı alimler söz konusu olayda Nebi (s.a.v.)'in Ebu Bekir (r.a.)'e uyduğunu söylemişlersede hatalıdır. Doğrusu Nebi (s.a.v.)'in imamlık etmiş olmasıdır.