SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 861 >>

DEVAM: 15- KİŞİNİN RÜKU'YA GİTTİGİ VE RÜKU'DAN BAŞINI KALDIRDlĞI ZAMAN ELLERİNİ KALDIRMASI BABI

 

حَدَّثَنَا هشام بْن عمار. حَدَّثَنَا رفدة بْن قضاعة الغساني. حَدَّثَنَا الأوزاعي، عَن عَبْد اللّه ابن عمير، عَن أبيه، عن جده، عمير بن حبيب؛ قَالَ:

 - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّم يرفع يديه مع كل تكبيرة، في الصلاة المكتوبة.

 

فِي الزَوائِد: هذا إسناد فيه رفدة بْن قضاعة، وهو ضعيف. وعَبْد اللّه لم يسمع من أبيه. حكاه العلائي عن ابن جريج.

 

Umeyr bin Habib (r.a.)'den şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), farz namazda her tekbir ile beraber ellerini kaldırırdı."

 

Not: Zevaid'de: Bu hadisin isnadında bulunan Rifde bin Kudaa zayıftır. Abdullah da babasından hadis işitmemiştir. EI-Alai, bu bilgiyi İbn-i Cüreyc'den nakletmiştir, denilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Sindi: . Bu hadisin: «Her tekbir ile beraber...'' lafzından maksad, her intikal (bir halden başka bir hale geçiş) dir. Çünkü rüku'dan kalkarken tekbir alınmadığı ma'lumdur. Bu hadisin diğer hadislere uygunluğunu sağlamak için, bundan maksad; namaza başlarken, rüku'ya giderken ve rüku'dan kalkarken el kaldırmaktır, diye yorum yapmak gerekir,' demiştir.

 

Hadisin zahirine göre secde ederken ve secdeden kalkarken, hatta iki secde arasında Nebi (s.a.v.) ellerini kaldırmıştır. Hadisin zahiri, diğer hadislere uymadığı için Sindi böyle. bir yorum yapma yolunu seçmiştir..

 

Ebu Davud'un, 'Elleri kaldırma babı'nda Vail birı Hucr (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste de Nebi (s.a.v.)'in secdeden mübarek başını kaldırdığı zaman ellerini kaldırdığı rivayet edilmiştir.

 

EI-Menhel yazarı bu hususta şöyle der:  "Hadis, Nebi (s.a.v.)'in rüku'dan kalkarken ellerini kaldırdıgı gibi, secdeden kalkarken de ellerini kaldırdığına delalet eder. Ebu Bekir bin el-Münzir, Taberi ve bazı hadis ehli bununla hükmetmişlerdir. Umulur ki secdeden kalkarken el kaldırmak hükmü, Nebi (s.a.v.)'in secdeden kaldırmadığı hakkında varid olan çok sayıdaki sahih hadislerle mensuh olmuştur. Kaldı ki bu hadiste rivayet olunan: "Secdeden kalkarken ellerini kaldırdığı...'' lafzı üzerinde ravilerin ittifakı yoktur. Nitekim Ebu Davud: Ravi İbn-i Cühade bu lafzı rivayet etmemiş, demiştir. ..