SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 864 >>

DEVAM: 15- KİŞİNİN RÜKU'YA GİTTİGİ VE RÜKU'DAN BAŞINI KALDIRDlĞI ZAMAN ELLERİNİ KALDIRMASI BABI

 

حَدَّثَنَا العباس بْن عَبْدُ العظيم العنبري. حَدَّثَنَا سليمان بْن داود، أبو أيوب الهاشمي، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن أبي الزناد، عَن موسى بْن عقبة، عَن عَبْد اللّه بْن الفضل، عَن عَبْدُ الرحمن الأعرج، عَن عبيد اللَّه بْن أبي رافع، عَن علي بْن أبي طالب؛ قَالَ:  - كان النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إذا قام إلى الصلاة المكتوبة كبر ورفع يديه حتى يكونا حذو منكبيه. وإذا أراد أن يركع فعل مثل ذلك. وإذا رفع رأسه من الركوع فعل مثل ذلك. وإذا قام من السجدتين فعل مثل ذلك.

 

Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) farz namaza kalktığı zaman tekbir getirirdi ve ellerini omuzlarının hizasında oluncaya kadar kaldırırdı. Rüku'a gitmek istediği zaman bunun mislini yapardı. Rüku'dan başını kaldırdığı zaman da bunun mislini yapardı. Ve iki rekatten (üçüncü rek'ate) kalktığı zaman bunun mislini yapardı."

 

Diğer tahric: Müslim, salat; Ebu Davud, salat; Tirmizî, salat; Nesai, sehv, Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel II, 8; V, 424.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi, sahih olduğunu da söylemiştir. Bazı rivayetlerde şu mealde bir ilave de vardır:

 

'Nebi (s.a.v.), namazda otururken ellerini kaldırmazdı,' yani birinci secdeden kalkarken. ikinci secdeye giderken ve ikinci secdeden kalkarken böyle yapmazdı,

 

Hadisin; .....'' ve iki secdeden kalktığı zaman... " cümlesini: " ... ikinci rek'at'ten (üçüncü rek'ate) kalktığı zaİııan ... " diye terceme ettik. Secdeden maksad rek'attır. iki secdeden murad da iki rek'at olmuş olur. Nitekim diğer rivayetlerde " ...iki rek'atten kalktığı zaman... " ifadesi kullanılmıştır. Ebu Davud, bu hadisi rivayet ettığinde, hadisin bitiminde: Ebu Humeyd-i Saidi (r.a.), Nebi (s.a.v.)'in namaz kılışını anlattığı zaman, hadisinde:...... Peygamber (s.a.v.) iki rek'atten kalktığı zaman tekbir getirir ve ellerini kaldırırdı.,'' demekle buradaki " ... iki secde...''den maksadın «iki rek'at» olduğunu beyan etmek istemiştir.

 

EI-Menhel yazarı da: 'Hadisçi ve fıkıhçı alimler, buradaki iki secde ile iki rek'atin kasdedildiğini söylemişlerdir. Yalnız Hattabi secdelerin ma'lum manada kullanıldığını zannederek, hadisi müşkül görmüş ve: Ben, 'fıkıh alimlerinden, ikinci secdeden kalkılırken elleri kaldırmanın müstahablığına hükmeden her hangi bir alim bilmiyorum. Eğer bu hadis sahih ise, bununla hükmetmek vacibtir, demiştir.

 

İbn-i Reslan: Her halde Hattabi, hadisin tariklerini, yani diğer rivayetlerini görmemiştir. Eğer buna muttali olmuş olsaydı, imamlar gibi kendisi de iki secdeyi iki rek'at olarak yorumlayacaktı, demiştir.' der.

 

EBU DAVUD HADİS’İ İÇİN BURAYA TIKLAYIN