SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 905 >>

DEVAM: 25- NEBİ (S.A.V.)'E SALAVAT GETİRME BABI

 

حَدَّثَنَا عمار بْن طالوت. حَدَّثَنَا عَبْدُ الملك بْن عَبْدُ العزيز الماجشون. حَدَّثَنَا مالك بْن أنس، عَن عَبْد اللّه بْن أبي بكر بْن مُحَمَّد بْن عمرو بْن حزم، عَن أبيه، عَن عمرو بْن سليم الزرقي، عَن أبي حميد الساعدي؛ أنهم قالوا:  - يا رسول الله! امرنا بالصلاة عليك. فكيف نصلي عليك؟ فقال ((قولوا: اللهم صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وأزواجه وذريته، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيم. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّد وأزواجه وذريته كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آل إَبْرَاهِيم في العالمين، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ)).

 

Ebu Humeyd es-Saidi (r.a)'den rivayet edildiğine göre : Sahabiler Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e:

 

Ya Resulallah! Sana salavat getirmekle emrolunduk. Sana nasıl salavat getireceğiz, diye sordular. O da buyurdu ki: (şöyle) deyiniz :

 

اللهم صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وأزواجه وذريته، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيم. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّد وأزواجه وذريته كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آل إَبْرَاهِيم في العالمين، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

 

Latin harfleriyle şöyledir: Allahumme salli ala muhammedin ve ezvacihi ve zürriyetihi kema salleyte ala ibrahime. Ve Barik ala muhammedin ve ezvacihi ve zürriyetihi kema barekte ala ali ibrahime fil alemine inneke hamidun mecid. 

 

DİKKAT: ARAPÇA TELAFUZ LATİN HARFLERİYLE ASLA SAĞLANAMAZ, İLK FIRSATTA ARAPÇA OKUMAYI ÖĞRENİN !!!

 

Diğer tahric: Malik, Buhari, Müslim, Ebu Davud, ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Müslim, Ebu Davud ve Nesai de: ''Kema salleyte ala ali ibrahime'' diye geçer. Müellifin rivayetinde ise görüldÜğü gibi bu lafız: ''Kema salleyte ala ibrahime" şeklindedir .

 

Bu hadisteki salavat lafzında: وأزواجه وذريته ilavesi bulunuyor.

 

Bu ilave’nin manası:  Ezvacihi: Nebi (s.a.v.)'in zevceleri demektir.  Zürriyyetihi: Nebi (s.a.v.)'in zürrlyyeti demektir .