SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 926 >>

DEVAM: 32- SELAM'DAN SONRA OKUNAN (ZİKİR VE DUA) BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا إسماعيل بْن علية، و مُحَمَّد بْن فضيل، وأبو يحيى التيمي، وأبو الأجلح، عَن عطاء بْن السائب، عَن أبيه، عَن عَبْد اللّه بْن عمرو؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((خصلتان لا يحصيهما رجل مسلم إلا دخل الجنة. وهما يسير. ومن يعمل بهما قليل. يسبح الله في دبر كل صلاة عشراً. ويكبر عشراً. ويحمد عشراً)) فرأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يعقدها بيده ((فذلك خمسون ومائة باللسان. وألف وخمسمائة في الميزان. وإذا أوى إلى فراشه سبح وحمد وكبر مائة. فتلك مائة باللسان، وألف في الميزان. فأيكم يعمل في اليوم ألفين وخمسمائة سيئة)) قالوا: وكيف لا يحصيهما؟ قال ((يأتي أحدكم الشيطان، وهو في الصلاة، فيقول: اذكر كذا وكذا. حتى ينفك العبد لا يعقل. ويأتيه وهو في مضجعه، فلا يزال ينومه حتى ينام)).

 

Abdullah bin Amr (bin e)-As) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur :

 

«İki şey vardır ki bunlara devam eden her müslüman adam behemehal Cennet'e girer. Bunlar kolay şeylerdir de bunlarla amel edenler azdır. (Birincisi şudur:)

 

Müslüman kişi her namazdan sonra on defa tesbih eder, on defa tekbir getirir ve on defa hamd eder.) »

 

(Abdullah (r.a.): 'Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i bu zikirlerin sayısını mübarek el (parmakları) ile zabtederken (hesaplarken) gördüm,' demiştir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyruğuna şöyle devam eylemiştir -.)

 

«İşte bunlar dille (söylenmesi) itibariyle yüzelli (cümle) dir. Mizan'da (ise) binbeşyüz cümle) dir. (İkincisi de şudur:)

 

Müelüman kişi yatağına girdiği zaman yüz defa tesbih, hamd ve tekbir okur. İşte bunlar da dille söylenmesi bakımından yüz (cümle) dir. Lakin mizan'da bin (cümle) dir. Şu halde hanginiz günde ikibin beşyüz kötülük işler?» Sahabiler:

 

(Ya Resulallah!) Müslüman adam nasıl bunlara devam edemesin? dediler. (Bunlara devam edememezliği garibsediler.)  Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

«Her hangi biriniz namazda iken şeytan ona gelerek: Falan şeyi ve şu şeyi hatırla, der. Ta ki kul gafletle namazdan çıkıp gitsin ve her hangi biriniz yatağında (uzanmış) iken şeytan onun yanına varır ve kişi uyuyuncaya kadar şeytan durmadan onu uyutmaya çalışır.»

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi ve Nesai de bu hadisi az lafız farkıyla rivayet etmişlerdir. Nesai'nin rivayetinde ''Beş vekit namazlarından sonra'' kaydı mevcuttur. Anılan üç zikir her farz namazdan sonra onar defa okununca toplam yüz elli eder, Her hasene'nin en az on kat arttırılarak mü'min'in hayır defterine geçirilecegi ayet ve hadiste sabit olduğu gibi burada da okunan yüz elli cümlenin bin beşyüz cümle olarak teraziye konacagı bildirilmiştir.

 

Yatağa girildiği zaman tesbih ve hamd cümlelerinin otuz üçer defa ve tekbir cümlesinin otuz dört defa olması durumu da Nesai'nin rivayetinde belirtilmiştir. Toplamı yüz cümle olan bu zikir'de on kat arttırılmakla bine ulaşınca günlük zikir toplamı ikiyüz elli eder ve on katı da bilindiği gibi, ikibin beş yüzdür.

 

Nebi (s.a.v.): ''Hanginiz günde ikibin beşyüz kötülük işler?'',. ifadesi ile bir müslüman'ın normal olarak günde bu kadar hata işlemediğine ve ikibin beşyüz hasene'nin icabında bu kadar hatayı giderir durumda olduğuna işaret buyurur.

 

Sindi: 'Eger kul'un hataları varsa mezkur hasenelerle giderilir. Şayet hataları yoksa veya az ise artan haneseleri onun derecelerinin yükselmesine vesile olur.' demiştir.

 

Sahabiler, bunca sevabı bulunup çok kolay olan bu iki şey'e devam edilmemesini garibseyince Nebi (s.a.v.) şeytan'ın bu güzel hasletlere devam etmeyi engellemeye çalıştığına işaret buyurmuştur.

 

Tesbih: 'Sübhanellah' demektir. Hamd: 'El-hamdu lillah' demektir. Tekbir: 'Allahu Ekber' demektir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Farz namazlardan sonra tesbih, hamd ve tekbirin onar defa okunması meşrudur.

2- Yatağa girerken tesbih ve hamd'i otuzüçer defa ve tekbiri otuz dört defa okumak meşrudur.

3- Her hasene on kat arttırılarak mizana konur.

4- Bir hasene bir seyyie'yi (kötülügü) giderir.

5- Yapılan zikir sayısını el ile hesaplamak meşrudur.