SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 928 >>

DEVAM: 32- SELAM'DAN SONRA OKUNAN (ZİKİR VE DUA) BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الحميد بْن حبيب. حَدَّثَنَا الأوزاعي. ح وحَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي، قال: حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. قَالَ: حَدَّثَنَا الأوزاعي. حَدَّثَني شداد، أبو عمار. حَدَّثَنَا أبو أسماء الرحبي. حَدَّثَني ثوبان؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان إذا انصرف من صلاته استغفر ثلاث مرات. ثم يقول ((اللهم أنت السلام ومنك السلام تباركت يا ذا الجلال والإكرام)).

 

Sevban r.a.'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), namazdan çıktığı zaman üç defa istiğfar ederdi ve sonra:

 

'Estağfirullah estağfirullah' dersin.» diye istiğfar şekli bildirilmiştir.

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Nevevi, hadiste geçen ''İnsiraf'' kelimesini selam vermek anlamına yorumlamıştır.

Bu hadisten anlaşılıyor ki Nebi (s.a.v.) namazın bitiminde selam verirken üç defa istiğfar ederdi ve bunun hemen sonunda, anılan zikri okurdu.

 

Müslim'in rivayetinde,''Ravi el-Velid: Ben, el-Evzai'ye: 'Nasıl istiğfar edilir?' diye sordum, Evzai dedi ki: 'EstağfiruIlah estağfiruIlah' dersin,'' diye istiğfar şekli bildirilmiştir.

 

Nebi (s.a.v.) günahlardan tertemiz olup her türlü hatadan masum olduğu halde istiğfar etmesinin hikmeti hususunda Tuhfetu'I-Ahvezi yazarı, İbn-i Seyyidi'n-Nas'ın şöyle dediğini nakletmiştir: 'Nebi (s.a.v.)'in istiğfar etmesi kul hakkını vermek ve şükür görevini yapmaktır. Nitekim bir hadiste:   ''Ben niçin çok şükreden bir kul olmayayım?'' buyurmuştur. İstiğfar etmesinin diğer bir nedeni de dua ve niyaz hususunda sözle olduğu gibi fiilen de mü'minlere sünnetini beyan etmesidir.  Ta ki onlar da zat-i nebevilerine iktida etsinler.'

 

EI•Menhel yazarı da: 'Namazdan çıkılınca istiğfar etmenin hikmeti kulun yaptığı ibadetle mağrur olmaması, nefsini kusurlu sayması ve Allah Teala'ya layıkı vechiyle kulluk görevini yapmadığını itiraf etmesidir. Bu duygunun iyice yerleşmesi için istiğfarın üç defa tekrarlanması meşru kılınmıştır. Kulun mağrur olmadan ve nefsini kusurlu sayarak yaptığı ibadet Allah katında daha çok kabule şayan olur,' demiştir. Hadiste geçen zikrin manası 924 nolu hadiste geçmiştir.

 

Farz namazlardan sonra yukarıda anlatılan zikirlerden başka bir takım sure, ayet ve zikirlerin okunmasının meşruluğuna dair hadisler vardır. Bunları buraya aktarmak uzun sürer. Bu nedenle sadece dört mezhebin kavlini özlü olarak nakletmekle yetiniyorum.

 

FARZ NAMAZLARDAN SONRA ZİKİRLERE AİT DÖRT MEZHEBİN KAVLİ :

 

1- Hanefi mezhebine göre farz namazdan çıkılınca 424 nolu hadiste geçen zikir okununcaya kadar bir ara verip hemen sonra farz'a bağlı sünnet varsa bunu kılmaya kalkılmalıdır. Daha uzun ara vermek tenzihen mekruhtur. Sünnet kılındıktan sonra üç defa istiğfar etmek, Ayete'l-Kürsi, İhlas ve Muavvizeteyn surelerini okumak ve daha sonra otuz üçer defa tesbih, hamd ve tekbir getirmek, bundan sonra yüzüncü defa olmak üzere; ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike Leh, Lehul mulk ve Lehul hamd ve Huve ala kulli şey'in kadir'' zikrini okumak ve bunun arkasında; ''Allahumme la manie lima a'teyte vela mu'tiye lima nene'te vela yenfeu zel ceddi minkel cedd'' zikrini okumak müstahabtır.

 

Kişi bunun akabinde arzuladığı duayı yapar ve sonunu şöyle bağlamalıdır: ''Sübhane Rabbike Rabbil izzeti amma yesifun''

 

2- Şafii mezhebine göre farz. namazdan sonra önce varid olan zikirler ve duayı yapmak, bundan sonra kalkıp farza bağlı sünneti kılmaya başlamak efdaldır.  Zikirler şöyle yapılır: Önce üç defa istiğfar edilir, sonra 924 nolu hadiste geçen zikir okunur. Sonra Fatiha, Ayet'i-Kürsi, İhlas ve Muavvizeteyn sureleri okunur. Sonra otuzüçer defa tesbih, hamd ve tekbir getirilir ve Hanefi mezhebinde olduğu gibi yukarıdaki ''La ilahe illallahu vehdehu la şerike leh. ..." zikri okunur. Başka ayetlerin ve zikiderin okunması da müstahabtır. Biz bu kadarını aktarmakla yetiniyoruz.

 

3- Maliki mezhebine göre farz namazdan sonra okunması varid olan Ayet'i-Kürsi, İhlas suresi, otuzüçer defa tesbih, hamd ve tekbir getirildikten sonra yukarıda geçen: "La ilahe illallahu.... " zikrini okumak ve bundan sonra kalkıp farz'a bağlı sünneti kılmak daha efdaldır.

 

4- Hanbeli mezhebine göre de farz namazdan sonra önce zikretmek, ondan sonra farza bağlı sünnete kalkmak sünnettir. Bu mezhebe göre zikir, şu sırayla yapılmalıdır: Üç defa istiğfar edilir, sonra "AIlahumme ente's-Selam... '', "La ilahe illa'Ilah... '' ve ''AIlahumme Ia mania... '' zikirleri okunur. Bundan sonra"SübhaneIlah velhamdu lillah vallahu ekber'' zikri birlikte otuz üç defa tekrarlanır. Ve yüzüncü defa olmak üzere, diğer mezhebler gibi ''La ilahe ill'Ilah... " zikri okunur ..