SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 929 >>

33- NAMAZDAN DÖNMEK BABI

 

حَدَّثَنَا عثمان بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو الأحوص، عَن سماك، عَن قبيصة بْن هلب، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - أمنّا النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ فكان ينصرف عَن جانبيه جميعاً.

 

Hülb (bin Adi) (r.a.)'den şöyle demiştir:

 

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize imamlık etti. (namaz kıldırdı.) (Namazdan çıkınca) sağ tarafına da sol tarafına da dönüp giderdi.

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki de bu hadisi benzer lafızlarla rivayet etmişlerdir. Tirmizi'nin rivayet ettiği metin mealen şöyledir:

 

'Resulullah (s.a.v.) bize namaz kıldırırdı. Namazdan sonra her iki tarafına da, sağına da soluna da dönüp giderdi.' Tuhfe'de belirtildiği gibi, yani bazen sağına dönüp giderdi, bazen de soluna giderdi. Tirmizi daha sonra şöyle der:

 

''Hulb (r.a.)'in hadisi hasendir. İlim ehlinin tatbikatı da onun hadisine uygun. Kişi dilerse sağına dönüp gider, dilerse soluna dönüp gider. Her iki durum da Resulullah (s.a.v.)'dan rivayeti sabittir. Ali bin Ebi Talib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Namazdan çıkan kişinin işi sağ tarafında ise o yöne dönüp gider, sol tarafında ise, oraya yönelip gider, demiştir.'

 

EI-Menhel yazarı, benzer başlık altındaki babta rivayet olunan bu hadis bahsinde naklettiğine göre Şafii şöyle demiştir:

 

'Namazdan çıkan kişinin her hangi bir tarafta işi yoksa ve dilediği yöne yönelip gitmesinde bir fark yoksa sağ tarafına dönüp gitmesini arzularım. Çünkü Nebi (s.a.v.) benzer durumlarda sağdan başlamaktan hoşlanırdı.'

 

Hanefi fıkhına ait İbn-i Abidin'in kıraat faslından bir sahife önce şöyle denilmiştir: 'Kişi, namaz kıldıktan sonra gitmek istediği zaman ya sağ tarafına veya sol tarafına dönüp gidebilir. Çünkü Tirmizi'nin dediği gibi Nebi (s.a.v.)'in her iki tarafa dönüp gittiği sabittir.

 

Nevevi: Sağ ve sol tarafa dönüp gitmek, ihtiyaç bakımından eşit olduğu takdirde sağ tarafa gitmek daha faziletlidir. Çünkü güzel işler ve benzerlerinde sağ tarafın üstünlüğü hadislerle sabittir. demiştir.'