SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 946 >>

DEVAM: 37- NAMAZ KILAN'IN ÖNÜNDEN GEÇMEK BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن عبيد اللَّه بْن عَبْدُ الرحمن بْن موهب، عَن عمه، عَن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ:  - قال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((لو يعلم أحدكم ما له في أن يمر بين يدي أخيه، معترضاً في الصلاة. كان لأن يقيم مائة عام خير له من الخطوة التي خطاها)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده مقال. لأن عم عبيد اللَّه بْن عَبْدُ الرحمن، اسمه عبيد اللَّه بْن عَبْد اللّه، قال أحمد بْن حنبل: أحاديث مناكير. ولكن ابن حبان خص ضعف أحاديثه بما إذا روى عنه ابنه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Her hangi biriniz (din) kardeşi namazdayken önünden aykırı geçmekte ne kadar günahı yüklendiğini bilse, yüz yıl yerinde durması, attığı adımdan, şüphesiz daha hayırlı olur.»

 

Not: Zevaid'de: Hadisin isnadı hakkında söylenti vardır. Çünkü ravi Ubeydullah bin Abdirrahman'ın amcasının adı Ubeydullah bin Abdillah'tır. Ahmed bin Hanbel, Onun hadislerinin münker olduğunu söylemiştir. Fakat İbn-i Hibban; Onun hadislerinin zayıflığının, oğiunun kendisinden rivayet ettiği hadislere mahsus olduğunu söylemiştir, denilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de beyan edildiğine göre bu hadisi İbn-i Hibban da rivayet etmiştir.

 

El-Hafız İbn-i Hacer, el-Fetih'te bu hadisin İbn-i Mace ve İbn-i Hibban tarafından rivayet edildiğini söyledikten sonra: Bu hadiste 100 yıl beklemenin namaza duranın önünden geçmekten daha hayırlı olduğunun bildirilmesi, diğer hadislerde beyan edilen 40 yıl bekleme tabirinin işin önemini ve tehlikesini belirtmek için olduğuna delalet eder, demiştir. Yani 40 sayısı bir özelliği taşıdığından dolayı değil, uzun süreyi ifade için kullanılmıştır.

 

Hadis namaz kılanın önünden geçmenin büyük bir günah olduğuna delalet eder ..

       

El-Hafız, Süyuti: Namaza duranın önünden geçmekten maksat kendisiyle kıble arasında ve sağ tarafından sol tarafına veya sol tarafından sağ tarafına geçmektir. (Tercemede bu geçişi aykırı kelimesiyle ifade ettim. Hadiste bu manayı 'mutariz' kelimesi ifade ettİ.) Adam namaz kılanın önünden kıbleye doğru ileriye yürüyecek olursa yasak bir geçiş yapmış sayılmaz, demiştir.

 

El-Hafız İbn-i Hacer, el-Fetih'te: Hadisin zahirine göre yasaklık namaza duranın önünden geçene mahsustur. Kasden onun önünde duran veya oturan yahut uzanan kimse günaha girmiş sayılmaz. Lakin namaz kılanın önünden geçmenin yasaklanmasının sebebi onu şaşırtmak ise anılan hareketler de aynı sakıncayı taşıdığı için bunların da yasakhğı hükmü çıkarılır, demiştir.

 

Namaza duranın önünden geçmenin büyük vebal olduğuna delalet eden başka hadisler de vardır. Bunları buraya aktarmaya lüzum görmedim.