SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1107 >>

DEVAM: 85- CUMA GÜNÜ HUTBESİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن سعد بْن عمار بْن سعد. حَدَّثَني أبي، عَن أبيه، عَن جده؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان إذا خطب في الحرب، خطب على قوس. وإذا خطب في الجمعة، خطب على عصا.

 

فِي الزَوائِد: إسناده ضعيف لضعف أولاد سعد وأبيه عَبْدُ الرحمن.

 

Sa'd  (el-Karaz) (r.a.)'den:  şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) savaşta hitabede bulunurken (eline) yay (alarak on) a dayanırdı ve Cum'a da hutbe okuduğu zaman (eline aldığı) asaya dayanırdı.

 

Not: Rıivi Abdurrahman bin Sa'd zayıf olduğu için isnadın zayıflığı Zevaid de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Hadis hutbe okuyanın eline asa alarak buna dayanmasının meşruluğuna delalet eder. Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki'nin El-Hakem bin Hazm El-Kulefi namındaki bir sahabi'den rivayet ettikleri bir hadiste de Nebi (s.a.v.)'in Cuma hutbesini okurken asa'ya veya yay'a dayandığı bildirilmiştir. Asa mı yay mı yolundaki tereddüt raviden ileri gelmiştir.

 

El-Menhel yazarı şöyle der: 'Hadis, hatibin hutbe okurken asa veya benzeri bir şeyi eline alıp ona, dayanmasının meşruluğuna delalet eder. Bundaki hikmet, elin abesle iştiğal etmesinden uzak kalmasıdır. Fıkıhçıların bu konudaki görüşleri şöyledir:

 

1- Hanefiler'e göre sulh yoluyla fethedilmiş olan beldelerde hatip eline bir yay veya bir asa alır, savaşla fethedilmiş beldelerde ise hatip sol eline kılıç almalıdır. Böyle yapmak sünnettir.

 

2- Malikiler: Hatibin hutbe okurken sağ eline asa, yay veya kılıç alarak buna dayanması müstehabtır. Hatip minbere dayanmamalıdır, demişlerdir.

 

3- Şafiiler: Hatibin anılan şeylerden birisini sol eline alması ve sağ elini minberin kenarı üzerine bırakması müstehabtır. Çünkü selef ve halef alimleri böyle yapmışlardır. Eğer bir şey bulamazsa sağ elini sol elinin üzerine bağlar veya ellerini yanlarına salıverir. Sağ eliyle minberin kenarını tutması ve sol elini salıvermesinde de beis yoktur, demişlerdir.

 

Hanbeliler de: Hatibin kılıç, yay ve asa'dan birisini eline alıp ona dayanması sünnettir. Sol eline alması ve sağ elini minberin kenarı üzerine koyması veya salıvermesi de münasiptir, demişlerdir .