SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1133 >>

96- CUMA GÜNÜ NAMAZDAN ÖNCE HALKA HALİNDE OTURMAK VE İMAM HUTBE OKURKEN İHTİBA BİÇİMİNDE OTURMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا حاتم بْن إسماعيل. ح وحَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنْبَأَنَا ابن لهيعة، جميعاً عَن ابن عجلان، عَن عمرو بْن شعيب، عَن أبيه، عَن جده؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ نهى أن يحلق في المسجد يوم الجمعة قبل الصلاة.

 

Amr bin Şuayb'ın dedesi (Abdullah bin Amr bin el-As) (r.a.)'den: şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Cum'a günü namaz'dan önce mescidde halka biçiminde oturmaktan nehiy etmiştir.

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve Ahmed

 

AÇIKLAMA: Cemaatın camide halka biçiminde oturması yasaklanmıştır. Çunkü Cuma namazına erken gitmek ve ön safları sırayla düzenli bir şekilde doldurmak emri vardır. Halka biçiminde oturmak, bu emrin yerine getirilmesine engel olur. Cumhur, buradaki nehyi mekruhluk anlamında yorumlamıştır. Yasak olan halka teşkili umumidir. Yani ister müzakere için ister va'zı veya Kur'an-ı dinlemek için olsun, ister başka maksatlarla olsun hüküm değişmez.

Hadiste bu tür oturmanın yasaklığı "Cuma namazından önce kaydına bağlanmıştır. Şu halde Cuma gününden başka günlerde namazdan önce böyle oturmak, keza Cuma günü namazdan sonra bu tür oturmak yasak değildir. Müslim ve Beyhaki'nin Ebu Vakid El-Leysi (r.a.)'den rivayet ettikleri şu mealdeki hadis de buna delalet eder:

 

"Reslilullah (s.a.v.) bir gün ashabı arasında oturuyorken üç kişi geliverdi. Gelenlerden birisi (sahabilerin teşkil ettikleri) halkada boş bir yer bularak orada oturdu.' Diğer birisi hemen oturuverdi. Ravi demiştir ki: Halkanın arkasında oturdu, dediğini zannediyorum birisi ise gidiverdi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) ashabına:

 

''Şu gelen üç kişinin durumundan size. haber vereyim. Halkada oturan adam barınmak istedi. Allah da onu barındırdı. Halka arkasında hemen oturuveren ise haya etti. Allah da onu utangaçlığına karşılık mükafatlandırdı. Beklemeyip gidiveren ise yüz çevirdi. Allah da ondan yüz çevirdi.. buyurdu."

 

Dünya işleri için mescidde halka kurmak ise caiz değildir. Çünkü mescidIer ibadet için yapılmıştır.

 

Bir de İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın şu mealdeki hadisi bu maksatla mescidIerde halka kurmanın caiz olmadığına delalet eder:

 

''Dünyanın sonuna doğru bazı kimseler mescidIerde halka halka oturacaklardır. Onların emelleri dünyadır. Sakın onların yanında oturmayınız. Çünkü, Allah'ın böylelerine ihtiyacı yoktur.