SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1158 >>

106- ÖGLEDEN ÖNCEKİ DÖRT REK'ATI KAÇIRAN HAKKINDAKİ BAB

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى، وزيد بْن أخزم، ومحمد بْن معمر. قالوا: حَدَّثَنَا موسى بْن داود الكوفي. حَدَّثَنَا قيس بْن الربيع، عَن شعبة، عَن خالد الحذاء، عَن عَبْد اللّه بْن شفيق، عَن عائشة؛ قالت:  - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ إذا فاتته الأربع قبل الظهر، صلاها بعد الركعتين بعد الظهر. قال أبو عَبْد اللّه: لم يحدث به إلا قيس عَن شعبة.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) öğle farzından önceki dört rek'at (sünnet)'i kaçırdığı zaman, öğle farzının sonundaki iki rek'atten sonra onu kılardı.

 

Ebu AbdiIIah (Müellifimiz) demiştir ki: Bu hadisi Şu'be'den yalnız Kays rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Tirmizi bunu iki senedIe rivayet etmiştir. Kays bin Rabi'in Şube aracılığı ile HaIid el-Hazza'dan olan rivayetinden sonra Tirmizi de müellifimiz gibi: 'Bunu Şube'den yalnız Kays bin Rabi'in rivayet ettiğini biliyoruz, der ve Abdurrahman bin Ebi Leyla (r.a.)'ın da bunun bir benzerini Nebi (s.a.v.)'den rivayet ettiğini kaydeder. Tirmizi'nin rivayetinde Nebi (s.a.v.)'in öğleden önceki sünneti öğlenin son sünnetinden sonra kıldığı açıklanmış sadece öğle ferzından sonra kıldığı bildirilmiştir.

 

Tirmizi'nin lafzı şudur:  كان إذا لم يصل أربعا قبل الظهر صلاهن بعده

 

Tirmizi'nin şerhi Tuhfe yazarı kitabımızdaki rivayete dayanarak Tirmizideki bu rivayeti aynı şekilde yorumlamıştır. Yani bu rivayetten maksadı öğle farzından önce kılmadığı sünneti öğlenin son sünnetinden sonra kılardı, der.

 

Tuhfe yazarı şöyle der; "Hadis, farz namazların ilk sünnetlerinin devamlı kılınmasının meşrüluğuna ve farzın vaktinin bitimine kadar bu sünnetlerin vakitlerinin devam ettiğine delalet eder. Çünkü eğer farz'ın kılınması ile ilk sünnetin vakti çıkmış olsaydı farzdan sonra kılınması kaza sayılırdı. Ve son sünnetten önce kılınacaktı. Halbuki son sünnetten sonra kılındığı bu hadisle sabit olmuştur. El-Iraki bu manayı çıkararak Şafiiler'ce sahih olanı budur, demiştir. Daha sonra: Bunun aksi de söylenebilir. Yani eğer farzdan sonra da ilk sünnetin vakti devam etmiş olsaydı, son sünnetten önce kılınmalı idi. El-Iraki ilk manaya taraftar olmuştur."

 

Hanefi alimlerine göre öğle farzının ilk sünnetinin vakti öğle farzının kılınması ile sona erer. Farzdan sonra kaza olarak kılınır. Hanbeli mezhebi de böyledir.

 

Hanefi alimlerinin bir kısmı öğlenin ilk sünneti son sünnetinden önce kaza edilir, demişler ise de, Ebu Hanife ve Ebu Yusuf'a göre son sünnetten sonra kaza edilmelidir.

 

Şafii alimlerine göre farzların ilk sünnetinin vakti yukarda da işaret edildiği gibi farzların vaktinin bitimlerine kadar devam eder ..