SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1160 >>

108- ÖĞLE FARZINDAN ÖNCE DÖRT, SONRA DA DÖRT (REK'AT) KıLAN HAKKINDA GELEN (HADİS) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هلرون. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عَبْد اللّه الشعيثي، عَن أبيه، عَن عنبسة بْن أبي سفيان، عَن أم حبيبة،

 - عن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قال ((من صلى قبل الظهر أربعاً، وبعدها أربعاً، حرمه اللَّه على النار)).

 

(Mu'minlerin anası) Ümmü Habibe (r.anha)'dım rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu demiştir :

 

«Kim öğle farzından önce dört (rek'at) ve öğle farzından sonra dört (rek'at sünnet) kılarsa Allah onu cehennem ateşine haram eder.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, Hakim ve Ahmed.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi ve Ebu Davud'un rivayeti şöyledir: "Kim öğle farzından önceki dört rek'at ile sonraki dört rek'atı devamlı kılarsa ... "

 

Nesai'nin bir rivayetinde: ''Allah onun etini cehennem ateşine haram eder.'' buyurulmuştur.

 

Tirmizi ve Ebu Davud'un rivayetinden anlaşıldıgı gibi bu yüce fazileti elde etmek için Mezkur dörder rek'at sünneti daima kılmak gerekir. Yalnız bir iki defa kılmak bu fazileti kazanmak için yeterli degildir.

 

"Cehennem ateşine haram edilmesi,. ifadesi çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Tuhfe yazarı şöyle der:

 

'Bu cümle ile kasdedilen mana hakkında ihtilaf edilmiştir. Maksat, buna devam edenin hiç cehennem ateşine girmiyecegi mi, yoksa cehenneme girmesi mukadder olsa bile ateşin onu yakmıyacagı mı, veyahut ateşin onun bütün vücudunu kapsamayarak, kısmen dokunabileceği mi?

 

En iyisi bunu hakiki manasına yorumlayarak Mezkur sekiz rek'at sünnete devam edenin cehennem ateşinde yanmayacağını ifade etmektir. Allah'ın fazlı daha geniş, rahmeti de daha baskındır.'

 

El-Menhel yazarı ise cümleyi şöyle yorumlar: 'Maksat, bu rek'atlere devam etmenin, cehennem ateşini gerektiren günahları işlemeye engel olmasıdır.