SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 447 >>

DEVAM: 54- PARMAK ARALARINI HİLALLAMAK

 

َدَّثنَا إبراهيم بْن سَعِيْد الجوهري. حَدَّثنَا سعد بْن عَبْد الحميد بْن جعفر، عَنْ ابْن أَبِي الزناد، عَنْ موسى بْن عقبة، عَنْ صالح، مولى التوأمة، عَنْ ابْن عَبَاس؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِذَا قمت إِلَى الصلاة فأسبغ الوضوء واجعل الَمْاء بين أصابع يديك ورجليك)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: رواه الترمذيّ أَيْضَاً. وصالح مولى التوأمة، وأَن اختلط بأخرة، لَكِن روى عَنْهُ موسى بْن عقبة قبل الإختلاط. فالحديث حسن كَمَا قَالَ الترمذيّ.

 

(Abdullah) bin Abbas (Radiyallahu anh)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Namaza durmak istediğin zaman abdesti isbağ et (gereği gibi tam al) Ellerin ve ayakların parmaklarının arasını da  (hilallamak suretiyle) su ulaştır.»

 

Not: Zevaid'de: Tirmizi de Hadis'i rivayet ederek hasen olduğunu söylemiştir. Ravilerinden Salih Mevla Tev'eme. son zamanlarında (rivayetleri karıştırmış ise de, bu duruma gelmeden önce kendisinden Musa bin Ukbe rivayette bulunmuş, denilmiştir.   (Tuhfe;nin En-Neyl'den naklen beyan ettiğine güre Buhari de aynı nedenle Hadisi hasen görmüştür.)

 

 

İmam Ahmed’in Müsnedinde hadis’in tamamı şöyledir.

 

İbn Abbas der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazla ilgili bir şey sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EI ve ayak parmaklarını hilalle'' -Yani güzelce abdest al- buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adama söyledikleri arasında şunlar da vardı: "Rükuya vardığın zaman avucunu diz kapaklarına iyice yerleştir. Secdeye gittiğinde toprağın sertliğini hissedecek şekilde alnını yere değdir.''

 

Bu Hadis Sahihtir.