SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 459 >>

57- ALLAH TEALA'NIN EMRİ ÜZERİNE ABDEST ALMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER)

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن بشار. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن جعفر. حَدَّثنَا شعبة، عَنْ جامَعَ بْن شداد، أَبِي صخرة؛ قَالَ: سَمِعْت حمران يحدث أبا بردة فِيْ الَمْسجد أَنَّهُ سمَعَ عُثْمَان بْن عَفَان يحدث  - عَنْ الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسلَمْ قَال:: ((من أتم الوضوء كَمَا أمره اللَّه، فالصلاة الَمْكتوبات كفارات لَمْا بينهن)).

 

Cami' bin Şeddad Ebu Sahra (Radiyallahu anh)'den rivayet edildiğine göre:

Kendisi:

 

«Ben, Humra'nın Ebu Bürde'ye mescidde hadis naklederken: Osman bin Affan (r.a.)'den şöyle söylerken işittim, dediğini, duydum: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Kim Allah'ın emrettiği gibi abdestini tam alırsa (böyle abdestlerle kıldığı) farz namazlar, aralarındaki (küçük) günahlara keffaret olur.» buyurmuştur."(*)

 

 

AÇIKLAMA :

 

Miftahu'l-Hace. yazarı: Hadis'in "Allah'ın emrettiği gibi'' ifadesi ile abdest ayetine (Maide 6) işaret edilmiştir, der. Ayette yüz, kollar ve ayakların yıkanması ve başın meshi emredildiğine göre bunu yapan kimse abdestini tam almış olur. Müslim'in Taharet Kitabının 4'üncü babında rivayet edilen bu hadisi ve benzeri hadisleri açıklayan Nevevi der ki :

 

«Bu rivayette nefis bir fayda vardır. Çünkü, abdestin yalnız farzlarını yapıp sünnetlerini ve müstehablarını yapmayan kimseye, bu hadis'te anılan faziletin bulunduğuna delalet eder. Sünnetleri ve müstehabları da ifa eden kimsenin kavuşacağı faziletin daha üstün olacağı gayet tabiidir.

 

Kadi iyad: Ehl-i Sünnet mezhebine göre büyük günahlar ancak samimi tevbe ile veyahut ilahi rahmetle afv edilir. Allah'ın emrettiği gibi abdest alarak farz namazlarını eda eden kimsenin namazlar arasında işlediği günahların mağfiretinden maksad küçük günahların mağfiretidir, der."