SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 460 >>

DEVAM: 57- ALLAH TEALA'NIN EMRİ ÜZERİNE ABDEST ALMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER)

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا حجاج. حَدَّثنَا همام. حَدَّثنَا إسحاق بْن عَبْد اللَّه بْن أَبِي طلحة. حَدَّثني عَلِيّ بْن يَحْيَى بْن خلاد، عَنْ أَبِيْهِ، عَنْ عمه رفاعة بْن رافع؛

 - أَنَّهُ كَان جالسا عند الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ فَقَالَ: ((أَنها لا تتم صلاة لأحد حَتَّى يسبغ الوضوء كَمَا أمره اللَّه تعالى. يغسل وجهه ويديه إِلَى الَمْرفقين، ويمسح برأسه ورجليه إِلَى الكعبين)).

 

Rifaa bin Rafi' (bin Malik) (Radiyallahu anh)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyor iken Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

«Yüzünü ve dirseklerle beraber kollarını yıkayarak, başını meshederek ve topuklarla beraber ayaklarını yıkamak suretiyle Allah'ın emrettiği gibi abdestini isbağ etmedikçe (= tam almadıkça) hiç kimsenin namazı şüphesiz tam olamaz.» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Sindi diyor ki: Hadisteki isbağ'dan maksad, abdestin sünnetlerine ve adabına riayet etmek değildir. Çünkü "Allah'ın emrettiği gibi...'' ifadesi buna manidir. (Zira abdest ayetinde sünnetlerden ve adabtan bahsedilmemiştir Hadisin: ''Yüzünü ve dirseklerle beraber kollarını yıkamak suretiyle'' kısmı isbağın açıklamasıdır. (Abdest ayetinde de bu uzuvlardan bahsedilir)

 

Hadisteki: = '.... ve ayaklarını ... lafzı, Abdest ayetindeki: = " ..... ve ayaklarınızı ... nazm-i celil gibi, (cümle içindeki yeri itibari ile ve arap dili gremerine göre) ayakları yıkamak manasına veya meshetmek manasına yorumlamak mümkündür. Fakat harici delillerle bunu yıkamak manasına yorumlamak zorunluğu mevcuttur.»