SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1188 >>

122- VİTİR KILMADAN UYUYAKALAN VEYA UNUTAN'IN BABI

 

حَدَّثَنَا أبو مصعب، أحمد بْن أبي بكر المديني، وسويد بْن سعيد؛ قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن زيد بْن أسلم، عَن أبيه، عَن عطاء بْن يسار، عَن أبي سعيد؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((من نام عَن الوتر أو نسيه، فليصل إذا أصبح، أوذكره)).

 

Ebu Said-i Hurin (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şiiyle buyurdu, demiştir:

 

«Her kim vitir namazını kılmadan (fecir doğuncaya kadar) uyuyakalırsa veya unutursa, sabahladığı zaman veya hatırına geldiği zaman kılsın.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud ve Hakim

 

AÇIKLAMA: Vitir namazını kılmadan uyuyup fecr atıncaya (şafak doğuncaya) kadar uyanmayan, keza vitir namazını unutup şafaktan sonra hatırlayan kimsenin vitir namazını kılacağına bu hadis delildir. Uyuyan kimse uyandığı zaman, unutan kişi de hatırlayınca kılacaktır.

 

EI-Menhel yazarı, bu hadisin şerhinde aşağıdaki bilgiyi vermiştir:

 

"Hadis, vitir namazının vacibliğine hükmedenlerin delillerindendir ve vitir namazının kaza edilmesinin meşruluğuna delalet eder.

 

Sahabilerin, tabiilerin ve onlardan sonra gelenlerin cumhuru, vitir namazının kaza edilmesinin meşruluğuna hükmetmişlerdir. Sa'd bin Ebi Vakkas, Ali. İbn-i Mes'üd, İbn-i Ömer, Ubade bin Samit, Amir bin Rabia. Ebu Derda', Muaz bin Cebel ve İbn-i Abbas gibi sahabiler (r.a.) böyle hükmedenlerdendirler. Keza İbrahim en-Nehai, Sevri, dört mezheb imamları. Evzai ve İshak da böyle demişlerdir.

 

VAKTİNDE KILINMAYAN VİTİR NE ZAMAN KAZA EDİLİR?

 

Bu hususta ihtilaf vardır. Şöyle ki :

 

1 İbn-i Abbas, Mesruk, Hasen-i Basri, Nehai, MekhuI, Katade, Malik. Ahmed ve İshak (r.a.) : Fecirden sonra ve sabah namazından önce kaza edilir, demişlerdir.

 

Tirmizi: Nebi (s.a.v.)'den: ''Sabah namazından sonra vitir namazı kılmak yoktur.'' hadisi rivayet edilmiştir. Bazı alimler bununla hükmetmiştir. Şafii, Ahmed ve İshak bunlardandır, demiştir .

 

EI-Menhel yazarı, bu alimlerin delillerini zikrettikten sonra sözlerine devamla şöyle der:

İbn-i Nasr, sahabilerden ve diğerlerinden bir çok eser zikrederek bunların fecirden sonra ve sabah namazından önce vitir kıldıklarını nakletmiştir.

 

2- Nahai'ye göre güneş doğmadıkça sabah namazından sonra da olsa vitir kaza edilir.

 

3- Şa'bi, El-Hasan, Tavus, Mücahid ve Hammad: Vitir namazı sabah namazından sonra da, güneş doğduktan sonra da öğle vaktine kadar kaza edilebilir, demişlerdir. İbn-i Ömer (r.a.)'den de bu kavil rivayet edilmiştir.

 

4- İbn-i Hazm, unutmak veya uyuyakalmuk nedeniyle veya bile bile kılmamak arasında fark olduğunu söyliyerek şöyle demiştir: Eğer bilerek terk ederse kaza etmez. Fakat diğer hallerde gece veya gündüz ne zaman isterse kaza eder.

 

5- Şafii mezhebinin meşhur kavline göre gece de gündüz de kaza edebilir.

 

6- Hanefi alimleri: Kerahet vakitleri dışındaki zamanlarda kaza edilir, demişlerdir.

 

El-Menhel yazarı, yukardaki ihtilafları ve delilleri zikrettikten sonra: Tercihe şayan kavil, kerahet vakitleri dışında her zaman kaza edilebilmesi şeklindeki kavildir. Böyle hükmedildiğinde delillerin arası bulunmuş olur. Hadis, uyuyakalana ve unutana ait ise de bile bile kılmıyanın kaza etmesi daha tabiidir. Nitekim farz namazın kaza edilmesinde cumhurun kavli bu merkezdedir. Yani bile bile farz namazı terkedenin kaza etmesi gerekir, der."