SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1189 >>

DEVAM: 122- VİTİR KILMADAN UYUYAKALAN VEYA UNUTAN'IN BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن يحيى، وأحمد بْن الأزهر؛ قالا: حَدَّثَنَا عَبْدُ الرزاق. أَنْبَأَنَا معمر، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن أبي نضرة، عَن أبي سعيد؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((أوتروا قبل أن تصبحوا)). قال مُحَمَّد بْن يحيى: في هذا الحديث دليل على أن حديث عَبْدُ الرحمن واه.

 

Ebu Said-i Hudri (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Henüz sabahlamamışken (= fecir doğmamışken) vitir namazım kılınız.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Tirmizi ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Hadis, vitir namazının fecirden önce kılınmasının gerekliliğine delalet eder. Hadisin zahirine göre fecirden' scmra vitir kılınamaz.

 

Sindi: 'Müellif (İbn-i Mace), fecirden sonra vitir kılmanın caiz olmadığına ve vaktinde kılınmayınca kaza edilemiyeceğine bu hadisi delil göstermiş ise de, bunun delil olarak gösterilmesi zayıftır,' demiştir. Çünkü hadis vitir namazının eda vaktinin fecirle son bulduğunu hükme bağlamış olur. Fecrin doğmasıyla vitrin eda vakti çıkmış olur. Bunun için fecre kadar vitir namazını geciktirmemelidir.

 

Bazı alimler, bu ve benzeri hadisleri delil göstererek: Vitri kılmadan fecre kadar uyuyakalan veya unutan yahut bile bile terkeden kimse fecirden sonra kaza edemez. Çünkü vitir farz değildir. Ancak vaktinde kılınır. Vakti çıkınca kaza edilemez, demişlerdir. Ata'. böyle diyenlerdendir.

 

1189 nolu hadisi mıüellife rivayet eden Muhammed bin Yahya bu hadisi Abdurrahman'ın rivayet ettiği (1188 nolu) hadisin vahi olduğuna delalet eder demiştir. Fakat el-Menhel yazarı; Abdurrahman'ın zayıflığının; Ebu Davud ve Hakim'in rivayetinde Muhammed bin Mutarrif'in mutabaatıyla ve Tirmizi'nin rivayetinde Abdullalı bin Zeyd'in mutabaatı ile giderildiğini söylemiştir. Çünkü Tirmizi'nin rivayetinde Abdurrahman bin Zeyd yerine Abdullah bin Zeyd ravi gösterilmiştir. Ebu Davud ve Hakim'in rivayetlerinde ise Abdurrahman yerine Muhammed bin Mutaarrif rivayet etmiştir.