SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1330 >>

DEVAM: 174- GECE İBADETİNE KALKMAK HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا جرير، عن منصور، عن أبي وائل، عن عبد اللّه؛ قال:

 - ذُكِرَ لرَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ رجلٌ نامَ ليلة حتى أصبح. قال: ((ذلك الشيطان بال في أذنيه)).

 

''...Abdullah (bin Mes'ud) (r.a.)'den; şöyle demiştir: Sabaha kadar uyuyan ve (namaza kalkmayan bir adam'ın bu hali) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e anlatıldı. Efendimiz:

 

''Bu adamın kulaklarına şeytan işemiştir. '' buyurdu."

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve Nesai de bunu rivayet etmişlerdir. Buhari'deki metinde: ''...o adam namaza kalkmadı,'' cümlesi vardır ve;  ''kulaklarına..'' ifadesi yerine: ''kulağına'' ifadesi bulunur.

 

AÇIKLAMA: Müellif hadisi, bu babta rivayet ettiğine göre adam gece namazına kalkmıyormuş ve onun bu hali Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e şikayet edilmiştir. Fakat sünnet olan gece namazına kalkmamak yüzünden bu azarlamanın buyurulması hikmeti açık değildir. Bu nedenle Sindi: Bu adamın yatsı namazını kılmadan uyuduğu ve sabaha kadar uyuyakaldığı muhtemeldir. Bu takdirde farz namazı kaçırdığı için bu azarlamanın yapıldıgı anlaşılır.

 

Süfyan-i Sevri: Bizce bu adam farz namazı kılmayıp. uyuya kalmıştır, der.

 

''Bunun kulaklarına şeytan işemiştir'' cümlesinin açıklaması hususunda Hattabi şöyle demiştir. Bu cümle benzetmek içindir. Adamın uykusunun ağırlığı ve bu halinin namaz kılmaktan gaflet etmesine sebebiyet vermesi yönünden, kulağına işenip işitme duygusu bozulan kimse gibidir,

 

Tahavi de: Bu hal, şeytan'ın bu adam üzerindeki tahakküm derecesini ve onun da şeytana olan itaatini ifade eden bir benzetme cümlesinin anlamıdır, demiştir.

 

Tıybi de: Şeytan bu gafil adamın kulağını batıl şeylerle doldurmuş ve kulağında hak sözü işitmeye mani bir sağırlık vermiştir, der,

 

Kurtubi şeytan'ın işemesini hakiki manasına hamletmekte bir beis yok, demiştir.